Smažené jídlo do mrazáku rozhodně nepatří. Odteď už to nikdy neuděláte

Fotografie: Depositphotos

Mrazák je skvělý vynález. Existuje však poměrně dost potravin, které by se mrazit rozhodně neměly. A to nejen kvůli změně konzistence a chuti, ale také kvůli bezpečnosti.

Bez zmrazených potravin se většina domácností dnes už neobejde. Jsme zvyklí odkládat si do mrazáku potraviny, které by se rychle zkazily, a mít je tak po ruce, kdykoliv na ně dostaneme chuť. Můžeme si tak dopřát jahody, rybíz i jiné ovoce v zimě, kdy ho v přírodě už dávno nenajdeme. Do mrazáku však opravdu nemůžeme dát vše. A o smaženém jídle to platí dvojnásob.

Zmrazit můžete vše, ale…

Zdálo by se, že můžete zamrazit téměř vše. To však ještě neznamená, že byste měli. Existují potraviny, které do mrazáku prostě nepatří, jako jsou brambory, majonéza nebo některá syrová zelenina. Během procesu zmrazování totiž u některých potravin dochází k deformacím textury i chuti a některé se zmrazením úplně zničí a nedají se po rozmražení už vůbec konzumovat.

Potraviny, které do mrazáku rozhodně nepatří, jsou také všechna smažená jídla. Smažené kuře, hranolky, ryby, jednoduše vše, co se na pánvi potkalo s olejem a vrstvou strouhanky. Hlavním důvodem, proč není vhodné smažené jídlo mrazit, je fakt, že olej v mrazáku nezmrzne. Takže celá horní část pokrmu, která byla v kontaktu s olejem, se dostatečně nezmrazí. A tak je zde velká pravděpodobnost, že se v této vrstvě začnou tvořit nežádoucí bakterie. Ty vám pak při konzumaci mohou způsobit vážné trávicí obtíže.

Jídlo ztratí chuť i konzistenci a riskujete otravu

Dalším důvodem, proč smažené jídlo místo mražení raději včas zkonzumovat nebo vyhodit, je i změna chuti, která jeho zmražením nastane. Nejenže chuťově nebude dobré, ale mrazící proces se podepíše i na celkové konzistenci. A tak můžete na křupavý řízeček z mrazáku zapomenout. Jídlo bude spíše mokré a kašovité. Čerstvou chuť a křupavost už rozmrazené jídlo mít nebude.

Fotografie: Freepik

Pokud vám změna chuti a konzistence nezabrání v mrazení smažených jídel, pak vězte, že i při mínusových teplotách se mohou produkty začít kazit. Jejich následná konzumace je pak rychlou cestou k nepříjemným žaludečním neduhům. Měli byste si také uvědomit, že některé otravy mohou být opravdu zdraví nebezpečné a neskončí jen bolestí břicha, průjmem nebo zvracením. Raději tedy neriskujte a smažené jídlo do mrazáku opravdu nedávejte.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]