Tymián je okrasou bylinkové zahrádky a zároveň oceníte jeho léčivé účinky

Fotografie: Pixabay 

Tymián je úžasná bylinka, která se používá v kuchyních po celém světě. Mimo kulinářského využití má však také mnoho zdravotních benefitů. Obsažené látky chrání a podporují lidské zdraví. Mimo jiné je tymián i skvělý pomocník v boji s nevábným dechem.

Jedním z klíčových těkavých olejů v tymiánu (tymol) nabízí antifungální a antiseptické účinky. Mezi další těkavé oleje v této bylince patří borneol, karvakrol a geraniol. Tymián je velmi silný přírodní antioxidant. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, chromu, manganu a vitaminu K. Zevně lze použít i tymiánový olej: při svalové bolesti, artritidě a jako dezinfekční prostředek. Tymián dále:

  • Posílí imunitu

  • Zastaví kašel

  • Sníží krevní tlak

  • Zlepší orální zdraví

  • Působí proti parazitům

  • Uleví při nespavosti a depresích

  • Obnovuje střevní flóru

  • Pomáhá léčit infekce močových cest

  • Ulevuje při bolestech hlavy

Fotografie: Pixabay 

Jak tymián pěstovat?

Na jaře vyséváme semena a necháme v pařeništi vzejít. Jakmile se dají semenáčky chytit do prstů, přemístíme je do truhlíků/květináčů se sadbovým substrátem. Koncem dubna či během května vyséváme rovnou do bylinkové zahrádky.

Množíme jej formou řízků z postranních výhonků. Má rád chráněné místo na sluníčku, ve stínu příliš prosperovat nebude. Půdu má rád propustnou, hlínitopísčitou a spíše chudou na živiny a suchou.

Jako obruba květinového či zeleninového záhonku odradí slimáky od hostiny. Velmi si rozumí se zelím, kapustou, květákem a listovými saláty. Nemá rád přílišnou zálivku a zbytečné hnojení. Pravidelným prostřiháním zesílí a zhoustne. Přezimovat jej můžete nechat na záhoně, stačí přikrýt chvojím. Pěstovat lze i v nádobách a má totožné podmínky – pozor na přelévání. Nesmí stát ve vodě.

Fotografie: Pixabay 

V kuchyni jej lze použít do chleba, domácí limonády, salátu, do zálivek, pod maso, k ochucení ryb i zeleninových pokrmů. Výtečný je i v domácích paštikách.