Určitě se každý z nás setkal se zápachem v ledničce, a možná ne jen jednou. Existuje několik účinných způsobů, jak se zápachu zbavit, aniž byste museli použít chemické přípravky.
Zdá se to jako jednoduchý úkol, ale někdy to může být těžké, zvlášť když se do ledničky vylije jen trocha mléka nebo začne plesnivět sýr. Zápach se pomalu rozmáhá a je obtížné se ho zbavit. Pokud víte, že chladnička zapáchá, vyhoďte všechny potraviny, které by to mohly způsobovat – staré ovoce, vysušená zelenina nebo staré uzeniny či sýry.
Základem je udržovat ledničku čistou a plnou jen čerstvých potravin
Jestli chcete mít jistotu, že je vaše lednička čistá, musíte ji pravidelně vymývat a to znamená vyndat veškeré potraviny, a probrat je. Ty prošlé a staré můžete vyhodit nebo jinak využít a nechte si v ní jen čerstvé potraviny, které skutečně využijete. Pečlivě umyjte všechny police, zásuvky, dveře i těsnění.
Některé typy starých chladniček mají také nádoby na vody, kde se shromažďuje špinavá voda a další odpad, který v ledničce jinak nemá co dělat. Jak nejlépe ledničku vyčistit? Můžete si pomoci domácími prostředky, jako je jedlá soda a ocet. Smíchejte obě případy v poměru 50 na 50 a přidejte vlažnou nebo teplou vodu. Tato směs zbaví zápachu každou ledničku.
Pokud si myslíte, že soda ani ocet nepomohou, můžete samozřejmě použít speciální přípravky, které zakoupíte v obchodech. Není ale známo, jaký budou mít dopad na naše zdraví, protože ledničku otevíráme každý den několik a nejenže mohou chemický „odér“ vsáknout potraviny, ale dýcháte je i vy. Pokud po ruce nemáte ocet a jedlou sodu, můžete použít teplou vodu a prostředek na nádobí.
Po vyčištění nechte ledničku volně vyschnout
Po dokončení čištění ledničky si v ní můžete udělat konečně pořádek. Není nic horšího, než když hledáte zapomenout ingredienci na vaření a nemůžete ji najít, protože máte všechny výrobky v lednici hozené, jak se vám zlíbí. Výrobky jako je sýr, ryby a maso by se měly skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Ovoce a zelenina patří do vyhrazených zásuvek a vejce většinou dáte do dveří do speciálně tvarovaných nádob.
Pokud vložíte co nejvíce potravin do uzavřených nádob, můžete si je udržet déle čerstvé a také ochráníte lednici před zápachem, pokud se rozbije kelímek s jogurtem nebo se vyleje šťáva z masa.