Většina zkušených hospodyň zná různé vychytané triky jak v domácnosti, tak i v kuchyni. Tento trik je jeden z mála, který není moc známý, ale pro amatérské kuchaře je docela účinný.
V dnešní době je velká většina domácností vybavena nejnovějšími domácími spotřebiči, které výrazně usnadní práci v kuchyni. Všechno toto zmodernizované domácí a kuchyňské příslušenství může pomoci i méně kvalifikovaným a nezkušeným kuchařům. Nicméně předtím, než tyto vymoženosti vznikly, si museli kuchaři a hospodyně pomoci sami. Museli umět rozpoznávat chutě nejrůznějších jídel, umět poznat, jestli je jídlo uvařeno správně, nebo umět rozehřát troubu na správnou teplotu.
Špetka cukru do trouby
Trouba je v kuchyni nezbytným nástrojem pro přípravu nejrůznějších pokrmů, od sladkých dezertů přes maso až po různé druhy pečiva. Trouba je zkrátka praktickým pomocníkem. Avšak před pečením se doporučuje troubu předehřát, aby se pokrm v troubě pořádně propekl a nezůstal uvnitř syrový. Některé starší trouby vám bohužel neukážou, jestli bylo dosaženo správné teploty na předehřátí, a tak si musíte poradit jinak. K tomu poslouží skvělá stará dobrá vychytávka od babiček nebo hospodyněk – a tou je cukr.
Než vložíte pokrm v nádobě do trouby, umístěte do její spodní části jakoukoliv formu nebo plech a nasypte do ní jednu polévkovou lžíci krupicového nebo moučkového cukru. Potom nechte troubu předehřívat. Jakmile se cukr rozpustí a změní se na karamel, je teplota v troubě ideální pro vložení a následné pečení pokrmu. Pokud se ale cukr rozpouštět nezačne, teplota je stále nízká a je potřeba ji zvýšit. Proces karamelizace se může začít odehrávat až od 160 stupňů.
Postup na vynikající kuře jako bonus
Pokud chcete vyzkoušet trik s cukrem, přinášíme skvělý postup na chutné kuře, které upečete v troubě. Začátkem je dobrá marináda, na kterou budete potřebovat olivový olej, nějaké aromatické bylinky a koření podle vašeho výběru. Ingredience smíchejte a potom kuře touto marinádou pořádně potřete. Zakryjte je a nechte pár hodin odstát, aby kuře bylo nejen voňavé, ale také křehké a velice chutné, až se po něm budete moct utlouct.
Další den už můžete začít s rozehříváním trouby za pomoci cukru. Když se bude trouba rozehřívat, připravte si maso. Spousta lidí má tendenci do kuřete před vložením do trouby píchnout, což je chyba, pokud chcete mít kuře šťavnaté. Proto do masa nepíchejte a vložte ho do trouby neporušené v celé své kráse. Nechte ho požadovanou dobu péct, poté ho vytáhněte a můžete servírovat.
Zdroj: ScienceBuddies