Možná jste se už někde dočetli, že přidáváním cukru k rostlinám rajčat docílíte mnohem sladších plodů než bez něj. Zjistěte, zda tento proces zajistí kýžený efekt.
Zaručeně fungujících rad a doporučení na zvýšení úrody či zlepšení kvality plodů koluje po internetu mnoho. A některé opravdu fungují. Konec konců, pokud tyto rady uvádíte do praxe i na vaší zahradě, brzy poznáte, které z nich zabírají a které ne. A jak je to tedy s cukrováním rajčat? Správně, je to mýtus. Tímto způsobem bohužel není možné zvýšit sladkost plodů. Přesto existují tipy, díky kterým lze sladších rajčat opravdu docílit.
Cukr nebrat
Cukr je z chemického pohledu složitá molekula a to je hlavní důvod proč nemůže osladit plody rajčat. Kořeny rostlin obecně nejsou schopné takto složité molekuly přijímat. Absorbují spíše jednoduché prvky, na které se cukr v půdě nakonec rozštěpí. Je tedy jedno, jestli cukr sypete do výsadbové jamky nebo lijete ke kořenům. Ani jedno z toho nebude fungovat.
Rostlina si vyrábí svůj vlastní cukr pomocí fotosyntézy v listech. Tento cukr jí pak slouží jako zásobárna energie pro růst a dozrávání plodů. Cukr v půdě může podpořit nebo naopak omezit růst některých mikroorganismů. Což může být pro rostlinu skutečně výhodné. Pokud však neznáme přesné složení naší půdy, mohly bychom tím rostlině dokonce i ublížit.
Jak zvýšit sladkost rajčat
To, co má největší vliv na konečnou sladkost plodů je genetika. Záleží tedy především na pěstované odrůdě. Vyberte tedy tu, která je známá vysokou cukernatostí plodů. Obecně lze říci, že velká rajčata bývají méně sladká, zatímco cherry nebo hroznová jsou na tom se sladkou chutí podstatně lépe.
Dalším parametrem je zralost rajčat. Necháte-li je dostatečně dozrát, pak se vám odmění vyšší sladkostí. Proto je dobré začít s pěstováním rajčat včas. Ve vyšších polohách je dobré mít na rajčata skleník, abyste je mohli vysadit ven s dostatečným předstihem.
V neposlední řadě rajčata vyžadují kyprou půdu a průměrné zásobování živinami. Zbytečné přehnojování rajčatům neprospívá. Myslete také na pravidelnou zálivku, kterou rajče nutně potřebuje. Naopak přemokření by mohlo vést ke vzniku plísňových chorob. To jsou základní podmínky, které rajče potřebuje, aby rostlo zdravě a mohlo se plně soustředit na vyživování plodů, které budou mnohem sladší, než pokud byste jim žádnou péči nevěnovali.
Zdroj: Jardinierparesseux