Bez chladničky si většina z nás snad už ani neumí představit život. Lednice je zcela nepostradatelná součást domácnosti, která nám může velmi dobře sloužit, ale je třeba se o ni také řádně starat.
Pokud totiž necháme péči o ledničku na druhé koleji, může nás velmi brzy překvapit nepříjemný zápach. Jídlo, které v lednici uchováváme, samozřejmě vydává nějaké aroma a pokud není lednice pravidelně čištěna, může to být vážný problém.
Jak na to, pokud se tomu chcete vyhnout? Pomohou tyto snadné tipy.
Pravidelný úklid
Nová, dosud nepoužitá chladnička, by měla být omyta slabým roztokem jedlé sody, octu a vody. Naneste tento roztok na hadřík a jemně jím otřete všechny vnitřní povrch. Poté musíte nechat chladničku několik hodin větrat.
Jestliže se chcete zbavit již existujícího zápachu, je potřeba nejprve vše z lednice vyndat a zaměřit se především na vypouštěcí otvor. Zde se hromadí hlavní nečistoty, které také představují nejsilnější zdroj zápachu.
Potraviny, které pomohou
Pomoci může také to, když do lednice preventivně umístíte krabičku jedlé sody a každé tři měsíce ji vyměníte. Podobnou službu vám udělá také aktivní uhlí. Stačí rozdrtit 20-30 tablet, které poté vložíte do prodyšného sáčku a dáte jej někam dozadu do lednice.
I některé potraviny vám mohou pomoci vyhnout se zápachu. Jde například o citrón. Stěny chladničky můžete otřít vodou s několika kapkami citronové šťávy. Stejně dobře vám mohou pomoct i kávová zrna. Ta nechte ležet na talíři a ona budou spolehlivě absorbovat nepříjemné pachy.
Ideální teplota
Teplotu uvnitř spotřebiče se snažte udržovat stabilní. Lednice by se proto vždy měla otevírat jen na krátkou dobu a všechny potraviny, které do lednice dáváme, by se předtím měly nechat řádně vychladnout. Do lednice určitě nepatří horký hrnec s polévkou. Pomůže vám to omezit množení bakterií a nárůst plísní, ale samozřejmě také ušetříte nemalé peníze za provoz.