Vodu po vaření těstovin zbytečně nevylévejte do odpadu. Má mnoho využití v domácnosti

Fotografie: Freepik

Většina z nás postupuje při vaření těstovin automaticky. Nasypeme je do vroucí vody, a když jsou uvařené, přecedíme je nad dřezem, takže všechna voda odteče do odpadu. Děláme to bezmyšlenkovitě a málokoho asi někdy napadlo, že tato tekutina obsahuje vyvařený škrob, minerály a vitamíny, které mohou být ještě užitečné.

Využití během vaření: máčení, polévky a vaření v páře

Sušené luštěniny, jako jsou fazole, čočka apod. by měly být před vařením ponořeny asi na 12 hodin do studené vody. Použijte vychladlou vodu z vaření těstovin. Škrob pomůže rehydrataci a následnému lepšímu trávení.

Před samotným vařením jen luštěniny opláchněte v čisté vodě. Voda z těstovin se může hodit i při přípravě zeleninové nebo bramborové polévky. Přítomné vitamíny a minerály dodávají receptu výživovou hodnotu a zlepší jejich strukturu.

Ihned po uvaření těstovin můžete rozpustit sýr, jako je gorgonzola nebo niva. Přidejte škrobovou vodu v malých dávkách a smíchejte se sýrem. Škrob pomůže vytvořit hladkou strukturu.

Fotografie: Freepik

Péče o domácnost: mytí nádobí, likvidace plevele nebo zálivka rostlin

Pšeničný škrob ve vodě z těstovin má odmašťovací vlastnosti. Stačí nalít vodu, kterou jste použili k vaření těstovin, do vody ve dřezu a umýt nádobí obvyklým způsobem. Škrob funguje jako přírodní saponát, který odstraňuje mastnotu a skvrny z hrnců a pánví. Aby mohl škrob účinkovat a odmašťovat, je třeba, aby byla voda ohřátá na vysokou teplotu.

Pokud vás trápí plevel, můžete osolenou vodu přivést k varu a ihned ji nalít na plevel. Vroucí voda v kombinaci se solí ho zničí i s kořeny. Využití najde nejen při likvidování rostlin, ale i při jejich pěstování.

Škrob je pro rostliny totiž skutečnou energetickou bombou. Nechte vodu na vaření těstovin vychladnout a přelejte ji do láhve. Před každým použitím důkladně protřepejte, aby se škrob rozložil, a zalejte rostliny, jak jste zvyklí. Uvidíte, že vám budou vděčné!

Využijte škrob i v péči o vaši krásu: lesklé vlasy během pár minut

Místo utrácení peněz za drahou vlasovou kosmetiku vyzkoušejte náš tip: nechte těstovinovou vodu vychladnout v míse. Poté do ní namočte vlasy, promněte je a počkejte 10 minut, než je umyjete běžným šamponem. Uvidíte, že vaše vlasy budou hezčí a pevnější.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]