Nejčastější chyby při prodeji bytu, které vás mohou stát peníze i čas

Fotografie: Unsplash

Prodej Vaší nemovitosti může být překvapivě náročný a emocionálně zatěžující. Pokud byt nebo dům prodáváte poprvé, je potřebné držet se pár zásad, aby byl prodej úspěšný.

Prodej bytu není nikdy jednoduchou záležitostí. Ještě složitější to pro nás může být, pokud se nás tato situace emocionálně dotýká. Do našeho bytu přijdou cizí lidé, kteří ho budou zkoumat, hodnotit a komentovat, nebo dokonce kritizovat. Někomu se to může zdát jako narušení soukromí, bez toho se ale úspěšný prodej neobejde. Často také dochází k tomu, že je Vám nabídnuta nižší částka než jste předem očekávali a je to pro Vás pouze další zklamání.

S trochou know-how je prodej jednodušší

Základem je udržet své emoce na uzdě a soustředit se pouze na obchodní jednání. Pokud na Vás bude vidět, že pro Vás podej emocionálně složitý, kupec toho s největší pravděpodobností využije ve svůj prospěch. Na zvážení při každém prodeji je, jestli nejvhodnějším řešením není najmout si specialistu, který se problematikou prodeje zabývá. Musíme brát ale ohled na to, že nás to bude stát značnou finanční provizi.

Fotografie: Unsplash

Zkušený realitní makléř Vám pomůže stanovit prodejní cenu nemovitosti vyvarovat se zbytečných chyb, které by mohl vzniknout při prodeji svépomocí. Pracuje pro Vás, má tedy po celou dobu prodeje na srdci vše ve Vašem nejlepším zájmu. Pomůže Vám také při komunikaci s potenciálními kupci, nebudete muset ztrácet čas s těmi, kteří ve skutečnosti zájem o nemovitost nemají. Realitní makléř má také zkušenost s vyjednáváním, zamezí tak tomu, aby Vás zájemce přinutil ke snížení ceny. Prodej s pomocí je rychlejší, efektivnější a méně náročný.

Jde to i bez pomoci, ale bude Vás to stát spoustu práce

Jako první krok pro Vás bude potřeba provést průzkum aktuálního trhu. Bez toho nestanovíte konkrétní cenu, za kterou je možné Vaši nemovitost prodat. Musíte se zaměřit na marketing, abyste oslovili co nejširší počet zájemců. Hodně času bude potřeba investovat do předvádění domu a připravte se také na vyjednávání se zájemci a velmi časté debaty o ceně. V tomto případě by také stálo za zvážení kontaktování právníka, který by Vám pomohl sepsat korektní smlouvu o koupi.

Fotografie: Unsplash

Velký vliv na prodej nemovitosti má také roční období. Během zimních měsíců se obecně prodává méně bytů, než je tomu na jaře. Problémovým obdobím je také přímo léto, protože jsou zde dlouhé prázdniny a lidé většinou tráví svůj volný čas na dovolené než sháněním nového bydlení. Většina lidí hledá nové bydlení online. Proto je důležitý prvotní dojem, jaký na ně udělá reprezentace Vaší nemovitosti. Kvalitní fotografie mohou zvýšit zájem o Vámi prodávaný byt až o 50%. Velmi oblíbené je vložení virtuální prohlídky do inzerátu.

Zdroj: Redakce

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]