Inspirace na zbudování kuchyňské zahrádky – mějte čerstvé bylinky vždy na dosah ruky

Mít zahrádku je velká výhra. Můžeme na ní pěstovat ovoce, zeleninu i bylinky. Mimo to, je však i výtečným relaxačním místem během jara, léta a počátkem podzimu. Pokud zahrádku, terasu či balkon nemáte, nemusíte se úplně připravovat o možnost pěstování bylinek a některé zeleniny. Pěstovat bylinky i zeleninu můžete celoročně ve své kuchyni a mít je tak po ruce kdykoliv.

Byliny jako máta, pažitka a petržel, nepotřebují plné slunce. Můžete je tedy bez obav pěstovat. Zelená cibulka i výhonky některé zeleniny, jsou také výtečná možnost, jak těžit z vlastních výpěstků.

Pěstování na kuchyňské lince

Pokud nemáte kuchyňskou linku celodenně ve stínu a dopadá na ní alespoň 4 až 5 hodin denně sluníčko, pak můžete truhlík s bylinkami umístit přímo tam. Budete je tak mít stále po ruce.

Bylinky v blízkosti okna

Další možností je pěstovat bylinky v blízkosti okna. Ať už je máte položené na stole, který stojí u okna nebo okenním parapetu. Dokonce ani nepotřebujete květináče. Stylově vypadají i použité plechovky. Stačí je umístit na tácek, přidat kamínky, které pomohou udržet vlhkost a zároveň působí jako skvělá přírodní dekorace.

Bylinky v truhlíku

Máte-li kuchyňskou linku pod oknem, pak máte rovněž skvělou příležitost, jak pěstovat bylinky a mít je stále po ruce. Nevýhodou truhlíku je pouze to, že musíte společně pěstovat jen takové bylinky, které mají totožné požadavky na zálivku. Některé bylinky se vyplatí pěstovat zvlášť, kvůli rozdílným potřebám závlahy.

Bylinková zahrádka v kuchyni

Jestliže nemáte to štěstí a nedopadá k vám do kuchyně dostatek denního světla (slunečních paprsků) můžete bylinkám pomoci alespoň umělým osvětlením. Není to sice úplně ono, ale pořád lepší, než nic.

Chytré umístění bylinek

Jestli nemáte místo na kuchyňské lince ani okenním parapetu, pak bylinky pěstujte zavěšené. V tomto případě stačilo použít zavařovací sklenice, provázek nebo drátek kolem horní části a háčky.

Inteligentní zahrádka

V poslední době roste obliba inteligentních zahrádek. V nabídce jsou mini verze, ale i velké sestavy, které mohou být součástí kuchyňského nábytku. V tomto případě není nutné použití zeminy ani časté zalévání. Proces hydroponie se o vše postará za vás. Pro zdravou a chutnou zeleninu či bylinky zde funguje automatické zavlažování a osvětlení pomocí LED světel, které zajistí fotosyntézu. Živiny rostliny získávají z obohacené vody. Vašim úkolem je pouze občas doplnit vodu do nádržky a sklízet čerstvou a chutnou úrodu. Záleží tedy na vás, čemu dáte přednost. Zda klasickému pěstování nebo moderním vymoženostem.

Obrázky: balconygardenweb