Ořechy jsou plné velmi cenných živin. Hodně lidí si je dává pravidelně jako zdravou a výživnou svačinku, případně na ně nedají dopustit coby doplněk pečení.
Pokud si je chcete užívat po celý rok, je třeba je správně usušit, a pak také skladovat. Když to pokazíte, pravděpodobně se vám uvnitř rozmnoží červi a další havěť. Případně se setkáte s plísní, která zničí většinu úrody. Ořešák jako druh může dorůstat výšky až 30 metrů, v našem klimatu však dosahuje jen polovičky. V ořechu najdete mnoho vitaminů i minerálů, například draslík, zinek, vápník, železo či hořčík, říká doktorka Kathy W. Warwick. Stejně tak slušný objem vlákniny, zkrátka vše v jednom.
Sklizeň a sušení
Nejlepší čas sklizně je na podzim, kdy začnou ořechy jednoduše padat ze svých zelených obalů. Většinou je pak najdete rovnou mezi listím, kde je ovšem velmi snadné je rozšlápnout. Aby je nenapadla plíseň, je nutné je sušit. Není na místě příliš agresivní sušení, třeba v troubě. Vystavujete se tak riziku ztráty chuti i výživných látek. Po usušení je dejte na 48 hodin do mrazáku, což doporučuje i OchutnejOřech. Zahubíte tím totiž malé vetřelce, kteří se ukrývají uvnitř plodu.
Zdravý ořech má jasnou oříškovou vůni, žluklý bude ostře páchnout zatuchlinou. To samé platí pro chuť. Zdravá dužina je jemně nasládlá a krásně měkká. Zkažený je trpký či rovnou nahořklý. Ořechy můžete spolehlivě sušit v pokojové teplotě, případně rovnou na slunci. Při pravidelných úrodách se vyplatí i sušička. Cirkulace teplého vzduchu zkrátí všechno na několik hodin. Teplý vzduch lze regulovat, ořechy průběžně obracejte. Na BydlímeÚtulně.cz jsme psali i o hnojivu z ořechů.
Šikovné skladování jablek zajistí, že vydrží minimálně až do jara. Pomůže i dostatečné proudění vzduchu
Skladování a plísně
Neloupané ořechy lze skladovat v pytli na suchém místě či v košíku. Jakmile ale narazíte na jeden plesnivý, je třeba vyhodit celou várku. I když to na ostatních nebude vidět, nejspíše už chytly zárodky. Loupané vlašské ořechy skladujte v uzavřené sklenici, a to nejdéle 3 měsíce. Dle stránek AbecedaZahrady je třeba mražené spotřebovat do 1 roku. V lednici vám při dobrém zpracování vydrží i 4 měsíce, tedy vyloupaná jádra.