Plynový sporák je neodmyslitelným spotřebičem v kuchyních mnoha domácností. Je však nutné udržovat ho v čistotě. Jinak vám přestane fungovat.
V domácnostech, kde se často vaří, dochází ke značnému znečištění sporáku. A to ať máte sporák plynový, či na elektřinu. Podívejme se však do domácnosti, kde se využívá plyn. Překypí vám polévka, ukápne rozklepnuté vajíčko, při smažení stříkají z pánve nepatrné kapičky přepáleného oleje. A to všechno zanechává na plynovém sporáku své stopy. Pokud je neočistíte hned, zaschnou a s jejich vyčištěním si dáte mnohem víc práce. Znečišťuje se jak plechová plocha, tak krytky samotných hořáků a kovová funkční krycí mřížka, můžeme ji také nazvat rošt.
Znečištěný plynový sporák přináší různá rizika
Pravidelné čištění sporáku patří nejen k příjemnému vzhledu kuchyně, ale také se omezí rozvoj nebezpečných patogenů i případný nárůst bakterií a plísní. A také je čistota nezbytná pro dobru funkci sporáku, jak uvádí web Deccoria. Jestliže se hořáky zanesou mastnou špínou, mohou přestat částečně nebo zcela fungovat. Přispěje k tomu ucpání elektrického zapalování a následný nedostatek plamene u jednotlivých hořáků; silné znečištění může dokonce způsobit nestabilní funkci regulace plynu.
Samozřejmě, že je možné větší a zaschlé usazeniny vyčistit pomocí chemických prostředků zakoupených v drogerii. Jednak jsou ale poměrně neekologické, jednak stojí spoustu peněz. Což takhle vyzkoušet metodu, která bude naprosto účinná, a přitom jen za pár korun.
Uvolnění ucpaného dřezu i bez pomoci odborníka. S odtokem si poradí sůl, ocet i tableta do myčky
Čištění plynového sporáku krok za krokem
Když si dobře zorganizujete práci, budete mít plynový sporák vyčištěný za 15 minut. Před čištěním vypněte přívod plynu do spotřebiče. Také i jednotlivé hořáky musí být vypnuté, abyste je mohli bezpečně rozebrat a pročistit. Místa se zaschlými zbytky jídla byste měli nejprve zvlhčit, a to způsobem, jaký uznáte za vhodný (vlhkým hadříkem, houbičkou, rozprašovačem). Pak si na houbičku naneste jedlou sodu a vyčistěte plechovou plochu. Jemnou houbičkou očistěte drobné součásti hořáků a zkontrolujte přívodní otvory, radí web TomsGuide.
Nikam nenalévejte vodu, k čištění použijte jen mírné zvlhčování. Pak vše vytřete do sucha. A jak vyčistit kovové mřížky (rošty)? Komu se vejdou do myčky nádobí, nechť je do ní vloží. Rošty totiž bývají hodně znečištěné tukem. Budete-li je muset vyčistit ručně, vytvořte z jedlé sody hustou pastu. Můžete přidat kapku čističe na nádobí nebo octa. Pastu naneste na houbičku a celé mřížky kolem dokola vyčistěte. Nakonec je opláchněte horkou vodou a utřete do sucha. Že může jedlá soda posloužit i k vyčištění trouby, o tom jsme už na BydlímeÚtulně psali.
Napište komentář