Obyčejně neobyčejné kvasnice jsou skvělým pomocníkem nejen v kuchyni. Pomůžou i s péčí o domácnost a zahrádku.
Droždí, univerzální surovina, kterou má ve spíži po ruce nejedna hospodyňka. Její všestrannost ale nekončí jen u vaření. Tyto instantní živé kultury mají totiž co říct i k pěstování a péči o zeleninovou zahrádku. Tak jim určitě dejte slovo!
Kvasnice, co baští víc než Otesánek
Kvasnice nebo taky droždí, to je v kulinářství poměrně „profláknutá“ věc. Právě díky živým buňkám, kterých se podle portálu Droždí do 1,5 gramu vejde asi 10 miliard, vykyne chleba i svatomartinské koláče. Potřebují k tomu jenom trochu cukru a přístup vzduchu. I když je tato jejich schopnost obdivuhodná, není to jediné, co umí.
Podle webu Healthline droždí pozitivně působí i na naše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, ovlivňuje dokonce srdeční a nervovou činnost. Jejich nemalou součástí jsou také bílkoviny a minerální látky. Ani tímto výčtem ale jejich užitečnost nekončí. Jak jsme psali na BydlímeÚtulně, s droždím můžete i uklidit záchod a koupelnu. Nebo je využijte na zahradě, tady vám poslouží jako hnojivo na okurky a rajčata.
Vodu z vařených brambor už nikdy nevylévejte. Jde doslova o přírodní zázrak, jehož využití zná jen pár lidí
Pozor na koncentraci
Už jedna polévková lžíce droždí – nezáleží na tom, jestli sušeného nebo čerstvého – a 100 gramů cukru, rozmíchané v hrníčku vlažné vody, vytvoří silný výživový koncentrát. Takhle silné hnojivo by ale rostlinám spíše uškodilo, proto web DomekIOgrodek radí ho po dvou hodinách rozmíchat v 5 litrech čisté vlažné vody. Pro větší účinnost nechte směs asi týden kvasit a poté zřeďte v poměru jednoho hrníčku na kýbl vody.
Takto připravené hnojivo ocení především rostliny okurek a rajčat, které mimo jiné ochrání před škůdci. A na pozoru se bude mít nejen hmyz, ale rovněž nemoci, jako je třeba padlí, jež se vaší zahrádce vyhnou obloukem. Správně vyživený bude i kořenový systém sazenic, který se postará o celkovou odolnost. A zvýší se rovněž schopnost absorbovat vodu a minerály.
Napište komentář