Takto doma využijete překrojený toaletní papír. Tento geniální trik vám ušetří spoustu času i námahy

Fotografie: BydlímeÚtulně

Toaletní papír je běžnou, ale nezbytnou součástí každodenního života. Ale pokud roličku rozříznete, využijete ho i jinak než na toaletě.

Historie toaletního papíru sahá až do 6. století v Číně, kde se vyráběl z rýžové slámy. V moderní době se toaletní papír stal symbolem osobní hygieny a pohodlí. Výběr papíru může být až překvapivě složitý – s ohledem na různé faktory, jako je počet vrstev, délka role a savost papíru. Spotřebitelé často hledají ekonomicky výhodné balení, které nabízí lepší cenu za jednotlivé role. Alternativou je vlhčený toaletní papír.

Toaletní papír a ekologie

Důležitým aspektem je také ekologický dopad výroby toaletního papíru, protože jeho produkce spotřebovává značné množství dřeva, vody a energie. V současnosti se klade důraz na udržitelnost a ekologii. A to vede k rostoucí popularitě recyklovaného toaletního papíru. Ten snižuje potřebu kácení stromů a znečištění vody, což je krokem k ochraně naší planety. Někteří odborníci dokonce naznačují, že jeho používání není tak hygienické, jak se může zdát, a alternativy jako bidet mohou být ekologičtější, a hlavně hygieničtější, zmiňuje web Treehugger.

Někdo doma rozřezává roličku toaletního papíru na polovinu, aby přeřezané útržky využil v domácnosti i jiným způsobem. Rozstřihnutí role napůl by mohlo být v domácnosti užitečné, uvádí web DomekIOgrodek. Teď ale – jakým způsobem roličku přeříznout? Uděláte-li to na výšku, některé útržky snad zůstanou celé, ale většina se jich zmenší (záleží na způsobu návinu na roličce). Velikost běžného útržku není příliš rozměrná, a když ho ještě zmenšíte, tak k čemu ho vlastně využijete?

Pouze 1 z 10 Čechů zná tento geniální trik na čištění toalety, který vám ušetří hromadu peněz i námahy

Využití překrojeného papíru

Někdo s ním i přesto utírá prach, jiný ho namočí do voňavé tekutiny, třeba esenciálního oleje, a získá tak levný osvěžovač vzduchu na toaletě nebo v koupelně. Popřípadě se do něj můžete vysmrkat, nemáte-li po ruce kapesník. Anebo si utřít ruce, ale to by stejně vyžadovalo větší kus papíru. Útržky papíru však mohou dobře posloužit coby náhrada za výsevní substrát. Navlhčíte, posypete semínky, a jakmile rostlinky vyklíčí, přenesete je i s papírem (on se rozloží) do skutečné zeminy.

A z nastřádaných prázdných roliček si můžete vyrobit malé květináčky, radí web SowNSow. Vzhledem k tomu, že je toaletní papír určen k nezbytné každodenní hygieně, měl by spíš být používán klasickým způsobem. Výběrem produktů s nezávislými ekologickými certifikáty můžete přispět k udržitelnější budoucnosti. Toaletní papír je tedy nejen prostředkem osobní hygieny, ale také odrazem lidských hodnot a postojů k životnímu prostředí.

K vysmrkání by toaletní papír posloužit mohl
Fotografie: Pexels

Na utírání čehokoliv v domácnosti můžete přece vzít papírové kuchyňské utěrky, ty jsou pevnější a ve větších rolích. Tady by mělo skutečný smysl překrajovat role na půlku a šetřit. A věřte nebo nevěřte, některé hospodyňky používají toaletní papír i v ledničce, o čemž jsme na BydlímeÚtulně rovněž napsali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*