Jednoduchý trik, díky kterému dělají v luxusních hotelech ta nejlepší míchaná vajíčka

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Míchaná vajíčka nesmí být suchá, nýbrž sametově krémová. Pokud vytvoříte suché žmolky, vůbec si na vejcích nepochutnáte.

Vejce patří ke zdravé a výživné stravě – neměla by se však konzumovat od rána do večera. Je možné z nich vytvořit spoustu zajímavých jídel. Ke snídani, svačině i k večeři, a dokonce i k obědu. Nikoliv však v jeden den. Všechny způsoby není nutné jmenovat, neboť je každý z vás zná. Něco byste ale přece jenom vědět nemuseli – jaké je tajemství krémových smažených vajíček.

Co do míchaných vajec přidat

Jistě, hodit je na pánev, osolit a zamíchat, to zvládne kdekdo. Jenže vejce jsou buď příliš suchá, nebo nedodělaná. Sice to sníte, protože hlad je nejlepší kuchař, ale chuť je více než mizerná. Co se nechat se nalákat na skutečnou lahůdku? Nadýchaná, sametově krémová, jemná a v ústech se rozplývající míchaná vajíčka – to je nabídka, co? Ale jak na ně?

Pro přípravu krémových smažených vajíček existuje několik přísad, které mohou výrazně ovlivnit chuť i texturu. Základem jsou samozřejmě čerstvá vejce. Pro dosažení krémové konzistence se nejčastěji používá máslo, smetana nebo majonéza. Tyto ingredience, které je zapotřebí do vajec přidat, není nutné považovat za tajné. Některé hospodyňky už je dávno znají a ostatní se je právě dozvěděly.

Pokud má žloutek tuto barvu, nikdy vejce nejezte. Spousta lidí o tomto riziku nemá tušení

Jak postupovat

Nejprve na studenou, anebo jen mírně rozehřátou pánev, dejte trošku másla a rozklepejte vejce. Pomocí vařečky roztrhněte žloutky a nechte chvíli prohřívat. Nerozmíchávejte vajíčka od samého počátku, aby vám nevznikla vaječná kaše. Při míchání postupujte opatrně – spíše je po pánvi jen přehrnujte. Tak se dobře propojí a nebudou z nich kusy nebo již zmíněná kaše. Dobrá míchaná vejce chtějí čas, tak je nedělejte příliš na prudko, radí web RecipeTinEats.

Jestli chcete opravdovou dobrotu, nerozklepávejte všechna vejce do pánve naráz. Jedno nechte v hrnku nebo misce a rozšlehejte ho se lžící šlehačky nebo zakysané smetany. Na webu Gotowanie dokonce doporučují, že to může být i lžička majonézy. Než vejce na pánvi začnou tuhnout, tuto směs přimíchejte. Nejlepším doplňkem míchaných vajec je jemně krájená pažitka anebo cibulková nať. Ale nakonec si míchaná vejce každý stejně ochutí podle sebe.

Dalšími oblíbenými přísadami jsou čerstvá zelenina, bylinky, sýr, uzeniny nebo koření, což dodá vajíčkům osobitý charakter. Na webu BydlímeÚtulně jsme vás v minulosti obeznámili i s tím, jak vejce správně vařit a jak je snadno oloupat.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*