Kulinářské tajemství za 5 Kč, které bramborovou kaši promění v luxusní pokrm: Tento trik zná málokdo

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bramborová kaše patří k nejoblíbenějším přílohám v tuzemské kuchyni. Je lahodná a nerozbouří zažívací systém. Je tedy vhodná i pro rekonvalescenty.

Také je poměrně rychlá na přípravu. Když si oloupete a dáte vařit brambory, máte dostatečný časový prostor k přípravě hlavního jídla. Samozřejmě, že každá hospodyňka má své vlastní vychytávky, aby uvařila bramborovou kaši podle chuti svých strávníků. Některé kuchařky brambory před vařením neloupou, takže kaše pak má hrubší strukturu a zajímavou chuť.

Jiné přidávají do kaše zelenou cibulku, syrovou nebo smaženou cibuli, a dokonce i česnek. Anebo koření. Jen buďte při doplňování těchto přísad opatrní, abyste nepřehlušili příjemnou chuť brambor, másla a smetany.

Kaše lze různě dochutit

Bramborová kaše je klasickým pokrmem, který má v oblibě snad každý. A nemusí k ní být zrovna maso. Stačí třeba jen vaječná omeleta a oběd je na stole. Dokonalou chuť a také nutriční látky dodá máslo a smetana. Pro zvýraznění vůně pokrmu můžete přimíchat čerstvé bylinky, jako je petržel, tymián, rozmarýn nebo oregano. Přidáním ingrediencí, jako je osmažená cibule, česnek nebo sýr, například čedar, Gruyère nebo sýr s modrou plísní, lze pokrm povýšit na nový kulinářský zážitek.

Jednoduchý trik, díky kterému dělají v luxusních hotelech ta nejlepší míchaná vajíčka

Vaření brambor ve vývaru

Vaření brambor ve vývaru místo ve vodě je jednoduchý, ale účinný způsob, jak zlepšit chuť bramborové kaše. Tato příprava je snadná a hotový pokrm bude pikantnější a plný chuti. Můžete použít jak vývar masový, tak i zeleninový. Mějte však na paměti, že je-li už vývar slaný, měli byste být opatrní při dosolování kaše. Nejste-li si jistí, dosolte ji až po promíchání a ochutnání.

Jestliže budete přidávat nějaké sušené koření, myslete na to, že je v něm obvykle také sůl. Na webu Leaf doporučují vařit brambory ve vodě, ale místo mléka či smetany do nich zamíchat hotový vývar.

Brambory na kaši oloupejte a uvařte ve vývaru
Fotografie: Pixabay

Ať vaříte brambory ve vývaru nebo ve vodě, rozhodně tekutinu nevylévejte. Až brambory scedíte, můžete ji použít na polévku či omáčku, doporučuje web UkrMedia. Jednak je škoda vylévat vývar, a pak z brambor se vyvařily škroby, které jsou také důležitou látkou ve stravě. Zkrátka nedopusťte, aby něco přišlo nazmar. O tom, jak využít vodu z brambor v domácnosti či na zahradě, jsme na Bydlíme Útulně rovněž psali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*