Kdo si schoval VHS kazety, nyní pořádně vydělá. Sběratelé je vykupují za miliony korun

Fotografie: Santeri Viinamäki / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

VHS kazety představovaly průlom v oblasti domácí zábavy a zaznamenávání videa. Dnes už je mají v hledáčku jen sběratelé, ale dobře za ně zaplatí.

Máte doma ještě nějaké VHS kazety? Pokud ano, dobře si je prohlédněte, protože za některé tituly sběratelé zaplatí v řádu až šesti nul. Tyto kazety, které byly standardem pro nahrávání a přehrávání na kazetových videorekordérech, se staly ikonou osmdesátých a devadesátých let minulého století. VHS systém ukládal obraz i zvuk na magnetickou pásku šířky 0,5 palce, která se převíjela mezi dvěma cívkami uvnitř plastové kazety.

VHS kazety postupně vyšly z módy

S příchodem digitální éry a nových formátů, jako jsou DVD a Blu-ray, začala popularita VHS kazet klesat, až nakonec byly zcela nahrazeny. Dnes se VHS kazety stávají předmětem nostalgie a sběratelství a mnoho lidí si nechává své staré kazety digitalizovat, aby si zachovali vzpomínky v modernějším a trvanlivějším formátu.

Dnes mají VHS cenu hlavně pro sběratele

VHS kazety, kdysi běžná součást domácí zábavy, se staly v posledních letech vyhledávanými sběratelskými předměty. S příchodem moderních technologií a digitálního obsahu se VHS kazety staly reliktem minulosti. Pro mnohé sběratele však představují cenný kousek historie. Některé vzácné tituly, zejména ty, které jsou stále v původním balení a ve vynikajícím stavu, mohou na trhu dosáhnout astronomických cen. Web PoznatSvět píše, že VHS upadly v podstatě v zapomnění, ale některé z nich mají hodnotu jako poklad.

Tyto staré tuzexové poukázky prodáte za desetitisíce Kč. Mnohým Čechům se doma nevědomky válí poklad

Například originální vydání filmů jako „Návrat do budoucnosti“ nebo klasiky od Disneyho, jako je „Aladin“ v edici Black Diamond, se mohou prodat za desítky tisíc dolarů. A když částky vynásobíte zhruba jednadvaceti, dostanete hodnotu v korunách. Sběratelé a nadšenci často prohledávají internetové aukční portály v naději, že objeví tyto skryté poklady, které mohou být zapomenuty v domácích sbírkách. Za vzácné kazety se starými filmy můžete získat pěkný balík peněz, sděluje web Aktuálně.

Zvažte hodnotu svých kazet dřív, než se jich zbavíte

Hodnota VHS kazet významně závisí na jejich stavu, vzácnosti a kulturním významu, což z nich činí sběratelský předmět. A také investici. Vzhledem k omezené dostupnosti a rostoucímu zájmu sběratelů se může stát, že i zdánlivě obyčejná kazeta může mít velkou hodnotu. A to tehdy, je-li spojena s určitou érou nebo je to vzácné vydání. Pokud tedy máte doma staré VHS kazety, může být vhodné zvážit jejich potenciální hodnotu před tím, než se jich zbavíte.

VHS kazety nejsou jedinými médii, která postupně zastarala, proto využil šikovný kutil stará CD k opravě obkladů v kuchyni, jak jsme na webu BydlímeÚtulně také napsali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*