Všichni, kdo bydlí v domě, mohou být vystaveni pokutě až 400 000 Kč. Nedělejte tuto chybu

Fotografie: Freepik

Od července letošního roku vstoupila v platnost novela stavebního zákona, která vlastníkům nemovitostí ukládá novou povinnost.

Jste-li vlastníkem nemovitosti, měli byste zpozornět. Nový stavební zákon totiž od letošního roku upravuje některé povinnosti vlastníků nemovitostí. Pokud nebudete připraveni, zanedbání se vám může pořádně prodražit. Může vás čekat statisícová pokuta.

Nutnost stavební dokumentace k nemovitosti

Od července letošního roku hrozí vlastníkům nemovitostí za chybějící nebo neaktuální stavební dokumentaci pokuta až ve výši 400 tisíc korun. Sankce za problémy s dokumentací byly zmíněny již v předchozím stavebním zákoně, ale jednalo se maximálně o 200 tisíc, novela pokutu zdvojnásobuje, jak uvádí DeníkN.

Nepořádek v dokumentech je častým problémem

Pokud je to i váš případ, rozhodně si můžete být jistí, že nejste jediní. Problém nastává především při koupi starých domů. Stavební dokumentace buď neexistuje, nebo není úplná či aktuální a neodpovídá stavu nemovitosti. Noví majitelé tak kolikrát ani netuší, co přesně kupují, a to je přesně jeden z důvodů, proč novela stavebního zákona zavedla vyšší pokuty.

vlastník nemovitosti
Fotografie: Freepik

Co dělat, pokud stavební dokumentace chybí

Chcete-li se vyhnout problémům a situaci řešit včas, je nutné pořídit si takzvaný pasport. Jinými slovy zjednodušenou formu stavební dokumentace, jak radí RKMatras. Ovšem i v tomto případě budete muset počítat s určitými náklady, které se odvíjejí od velikosti objektu. Pro jednoduchý odhad lze počítat s cenovou sazbou 100 Kč za metr čtvereční. Cena za středně velký byt by se mohla pohybovat kolem 6 000, za rodinný dům zhruba 30 000 Kč.

České domácnosti se letos nedoplatí: Kvůli novému zákonu mnoho lidí přijde o 400 000 Kč

Nezbývá nic jiného než všem vlastníkům doporučit, aby si potřebné dokumenty obstarali včas, i když je to pro ně výdaj navíc. Věřte ale, že to, co zaplatíte za vyhotovení stavební dokumentace, je pořád lepší než pokuta ve výši 400 tisíc. O novele stavebního zákona jsme již dříve psali na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*