Do bytu umístěte toaletní papír s touto domácí směsí a hmyz už se nikdy nevrátí. Stačí vám tyto přísady

Fotografie: Leonaardog / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Vypudit komáry a mouchy z bytu není vždycky snadné. Někdy nepomáhají ani komerční přípravky, pak zkuste zvolit přípravky přírodní.

Po povodních v ČR se udělalo pěkné slunné počasí, a to doslova probudilo mouchy i některý další hmyz. A rozbahněná krajina se stojatou vodou je zase líhní pro komáry. Takže je dle webu Lidovky nanejvýš pravděpodobné, že tento nepříjemný hmyz – a nyní možná i infikovaný – vás začne při práci na likvidaci škod nadměrně obtěžovat. Ale vy ostatní si nemyslete, že v běžných domácnostech se neobjeví.

Přírodní cestou proti hmyzu

Můžete samozřejmě použít i kupované chemické prostředky, ale stojí za to, abyste se pustili do boje s těmi nechtěnými návštěvníky pomocí domácích přípravků proti hmyzu. Nic moc vás nebudou stát, máte je většinou po ruce, jsou ekologické a nevyvolávají alergie. A ještě to hlavní – jsou účinné. Z domácích přípravků nejvíce odpuzují citrusy se zapíchanými hřebíčky, skořice, káva, máta. A vám přitom tyto přípravky, rozložené po bytě, budou příjemně vonět.

O citrusech, tedy citronech a pomerančích s hřebíčky napíchanými v dužině jakožto účinné repelentu, jsme vás na BydlímeÚtulně informovali nedávno. Proto se nyní spíš zaměřme na zubní pastu se skořicí.

Tento přírodní trik je nejúčinnější prevencí proti octomilkám, za kterou neutratíte ani korunu

Pasta ze skořice a mátové zubní pasty

Skořice ve spojení se zubní pastou je účinný repelent proti komárům a mouchám. Využívá se tam, kde lidem záleží na zdraví příslušníků rodiny a ochraně životního prostředí. Skořice je svými repelentními vlastnostmi známá. Obsahuje látky, které dokáží hmyz odpuzovat. Zkombinujete-li skořici s mátovou zubní pastou, zajistíte pro sebe příjemné aroma a zvýšíte repelentní účinek. Spousta hmyzu totiž mentolovou vůni přímo nesnáší, píše web Webniusy.

Do misky vytlačte malé množství pasty a dobře promíchejte se skořicí. Vzniklou pastu můžete aplikovat jak na povrchy v domácnosti, tak i na pokožku. Jen byste si předem měli udělat test na předloktí, zda nejste na tuto směs alergičtí. Pokud nedojde k podráždění pokožky, můžete pastu se skořicí používat coby repelent přímo na tělo. Pokud chcete položit směs třeba na okenní parapet či kamkoliv jinam v bytě nebo na zahradě, můžete to udělat takto:

Mátovou zubní pastou proti komárům a mouchám
Fotografie: Pixabay

Připravenou pastu pečlivě rozetřete na přeložený toaletní papír a zarolujte. Jako byste připravili malou roládu s krémem. Pasta na papíře zaschne, ale své účinky si ponechá. Anebo zaschlou roličku můžete použít jako vykuřovadlo – vložte ji do hrnku a zapalte. Kouř bude pro vás vonný, ale hmyz se mu vyhne obloukem. Tento způsob využijete spíš při večerním posezení na terase či balkoně. A závěrem ještě jeden tip: kdo nemá skořici, může ji nahradit mletou kávou. Účinky budou velmi podobné.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*