Vysušené ruce už pro vás nebudou žádný problém. Tento domácí trik vám ušetří spoustu peněz

Fotografie: Depositphotos

Suchá pokožka rukou má sklon k praskání a olupování. To může být nevzhledné, ale také bolestivé. Věnujte proto v zimě rukám řádnou péči.

S problémem suché pokožky na rukou se lidé často setkávají v zimním období. To je způsobeno hned několika faktory. Nízké venkovní teploty a větrné počasí snižují vlhkost vzduchu, což vede k vysoušení pokožky. Teplo z radiátorů vzduch v interiéru vysušuje, což má za následek ztrátu hydratace. Časté mytí rukou a používání dezinfekčních prostředků narušuje přirozenou ochrannou bariéru pokožky, což vede k jejímu dalšímu vysoušení a podráždění.

Vysušené pokožce na rukou lze předcházet

Také stárnutí hraje důležitou roli. S věkem pokožka ztrácí schopnost udržet vlhkost, stává se tenčí a méně pružnou, a to v důsledku snížené produkce kolagenu a elastinu. Nedostatečný příjem tekutin může způsobit dehydrataci organismu, a ta se projeví suchostí a ztrátou pružnosti pokožky. Nedostatek určitých vitamínů a minerálů přispívá k suché a popraskané pokožce, uvádí Healthline. Jedná se zejména o vitamíny A, E, C a ze stopových prvků zinek a jód.

Pro zmírnění těchto problémů můžete používat jemné mycí prostředky, snižovat frekvenci mytí, vyhýbat se horké vodě a aplikovat hydratační krémy. Ochranné gumové rukavice byste si měli navléknout při práci s chemikáliemi či při mytí nádobí. V případě, že suchost pokožky přetrvává nebo je doprovázena dalšími symptomy, jako je zarudnutí, svědění nebo tvorba puchýřků, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc, protože může jít o projev atopického ekzému nebo jiného dermatologického onemocnění.

Bílé ponožky peru už jedině v mikrovlnce. Zabere to mi to chvilku a zbavím se tak i té nejzažranější špíny

Domácí přípravky k péči o ruce

Kromě hydratačních krémů můžete k domácí péči o vysušené ruce využít řadu receptů, v nichž dominují běžně dostupné ingredience. Prospěšné jsou podle webu EleganzaPlus zábaly z olivového oleje, medu, citronu, ovesných vloček a strouhaných mandlí. Většina z nich je na přípravu velice jednoduchá, a přitom jsou tyto zábaly účinné. Skvělá je také maska se žloutky a medem. Žloutek obsahuje retinol a vitamíny A a E, které vyživují pokožku a stimulují tvorbu kolagenu. Med napomáhá udržovat vlhkost.

Vysušené ruce potřebují péči
Fotografie: Freepik
  • Přidejte ke 4 lžícím medu 2 žloutky a naneste na ruce, poté nasaďte kosmetické rukavice a nechte 20 minut působit. Med poskytuje výživu a zvláčňuje pokožku.
  • Olivový olej je známý svými hydratačními a protizánětlivými vlastnostmi. Přidejte k němu trochu soli a promasírujte směsí své ruce.
  • Citron může pomoci s dezinfekcí a má bělící vlastnosti, jež mohou pokožku rozzářit. Ke 200 ml vody přidejte 3 lžíce citronové šťávy a ošetřete pokožku.

Můžete použít i další přírodní ingredience. Ovesné vločky jsou skvělé pro jemný peeling, mandle poskytují pokožce důležité vitamíny a minerály. Banánové zábaly s kokosovým olejem a medem poskytují intenzívní hydrataci, a proto je tento zábal vhodný pro extrémně suchou pokožku. Pro každodenní péči o pokožku je důležité, abyste dodržovali pravidelný pitný režim a zahrnuli do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny a vitamíny A, B a E.

Masky, zábaly a peelingy z domácích surovin jsou stejně účinné jako drahé kosmetické produkty, a přitom přesně víte, co obsahují. Při pravidelném používání těchto přírodních přípravků můžete očekávat viditelné zlepšení stavu pokožky rukou. Na BydlímeÚtulně jsme vás seznámili i s tím, jak pokožce prospějí slupky z avokáda.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*