Tato tajná přísada v trojobalu vždy zajistí dokonale křupavou kůrku. Dělají to tak i šéfkuchaři

Fotografie: Brücke-Osteuropa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Smažený řízek v dokonalé krustě patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Naučte se ho připravit tak, aby se doslova rozplýval na jazyku.

Řízek se obvykle řadí mezi jídla, jejichž přípravu zvládne i kuchař začátečník. Vězte ale, že příprava dokonalého trojobalu, který z masa na talíři neopadá, vyžaduje dodržení několika základních principů. Podívejte se, které to jsou.

Smažený řízek jako pochoutka na císařské tabuli

Smažená jídla lze jen těžko počítat do zdravého stravování, ale možná právě proto jsou tak oblíbená. Jde o něco, „co by se nemělo“, a navíc ta jejich křupavá chuť – to vše je zkrátka až moc velkým lákadlem. Abyste si ale nemysleli, že jde o výdobytek moderní doby, podle webu Ostro-Inspirace se jídlo obalovalo už ve starém Řecku. Původně šlo spíše o vyjádření postavení, neboť maso se obalovalo ve zlatě, ale klasický trojobal měl velmi rád i samotný císařpán František Josef I.

V trojobalu neboli hladké mouce, následně syrovém rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance se obaluje nejčastěji maso, zelenina nebo houby. Smažením dozlatova se z této vrstvy stává křupavý obal, který dodává potravině úplně jinou chuť. V postupu, který se na první pohled jeví jako jednoduchý, se dá ale nasekat velká spousta chyb, které mohou vyústit i v to, že krustička z jídla doslova „sleze“. Co tedy udělat pro to, aby výsledek byl dokonalý?

Tyto ingredience vždy přidávejte do vody při vaření vajec. Nikdy nepopraskají a budou se snadněji loupat

Co dělat a čeho se naopak vyvarovat

K dokonalosti a dobré chuti pomůže podle webu Pysznosci především dodržování několika málo zásad.

  • Maso před obalováním vysušte, aby na něm jednotlivé vrstvy dobře držely.
  • Pro větší šťavnatost nechte maso před obalováním hodinu marinovat v mléce, které můžete dochutit cibulí či česnekem.
Mísa řízečků
Fotografie: Pixabay
  • Maso dávejte na pánev až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálená.
  • Vajíčková vrstva bude lépe držet, když vejce rozšleháte s trochou soli a kapkou oleje.
  • Maso při smažení nemačkejte k pánvi – smažení to neurychlí.

A až bude vaše hostina na stole, nezapomeňte se oleje z pánve zbavit ekologicky, jak jsme radili na BydlímeÚtulně. Rozhodně totiž nepatří do umývadla ani toalety.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*