Vaření květáku bez nepříjemného zápachu: Pomůže přidání i muškátového oříšku a octu

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zápach květáku při vaření může mnohé z vás odradit od konzumování této zeleniny. Květák je nejen chutný, ale obsahuje i řadu prospěšných  látek.

Chutná vám květák, a přitom jeho zápach při vaření nemůžete vydržet? Tak s tím je nyní konec, silnému pachu vařeného květáku můžete z velké části zabránit. A zařadit květák do jídelníčku je rozhodně krok tím správným směrem. Dle doktorky Amy Richter obsahuje dostatek vlákniny, dokonce i nějaké ty vitamíny a minerální látky, zejména hořčík, draslík a kyselinu listovou. A hlavně je nízkokalorický, což z něj činí vynikající druh zeleniny pro ty, kdo chtějí zhubnout.

Jak vyzrát na květákový zápach

Když je květák upravený na jakýkoliv způsob – mozeček, nákyp, smažený, květáková rýže – je velice chutný. Jen ten puch při vaření, který se rychle line celou domácností, mnoho lidí odrazuje od jeho přípravy. A víte, proč vlastně květák při vaření páchne? Uvolňují se sloučeniny síry, které jsou v něm obsaženy. Takže zkuste tento zápach trochu zmírnit. Do vroucí vody můžete přidat lžičku jedlé sody. Ani trocha mléka není od věci. Zeslabí květákový odér a ovlivní příznivě i jeho chuť. Bude krémovější, což je vhodné třeba při přípravě nákypu.

Máte-li rádi chuť muškátového oříšku či květu, můžete ho rovněž k vařícímu se květáku přidat. Také pohltí zápach, ovšem musíte počítat s tím, že se květáková chuť trochu pozmění. Stejně tak můžete přidat do vody kapku octa nebo trochu citronové kůry, doporučuje web ChefReader. Při vaření květáku přikryjte hrnec pokličkou s otvorem nebo ji nechte na nádobě mírně zešikma. Tak bude páchnoucí pára odcházet pomalu, a když otevřete okno nebo zapnete digestoř, nebude puch tak hrozný.

Bramborovou kaši lze zdokonalit správným postupem. Pomohou i moučnaté brambory a ruční šlehání

Vařte květák krátce, nebo také vůbec

Nevařte květák zbytečně dlouho, ale jen tak napůl. Bude v podstatě „na skus“, což je příjemnější než zelenina rozvařená. A stejně většinou květák ještě dál tepelně upravujete – smažíte nebo pečete ve formě nákypu. Takže není důvod k obavám, že by byl tvrdý. Čím kratší dobu budete květák vařit, tím rychleji se zápachu zbavíte. A také zachováte síru, která je prospěšná pro kosti a svaly.

Zkuste květák syrový nebo ho upečte
Fotografie: Pixabay

Je tu však i jedna cesta, jak se pachu vařeného květáku vyhnout. Prostě ho nevařte. Rozkrájejte hlávku na kousky, rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, přihoďte trochu česneku (i v celku a se slupkou) a vložte do trouby. A upečte. Žádného nepříjemného odéru se nedočkáte. A jak uvádí web Smakosze, vynikající pochoutkou je květák grilovaný nebo připravený jako steak na pánvi. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak se snadno zbavit pachů v domácnosti.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*