Ke skladování brambor je třeba studený sklep či jiné prostory s nízkou teplotou, které ale nepromrznou. Jinak nemá cenu brambory uchovávat ve velkém.
Někteří z vás si brambory na uskladnění vypěstují sami, jiní je za stejným účelem kupují. Pokud chcete uskladnit kupované brambory, měli byste je nakupovat u farmářů, nikoliv v supermarketech. Tam bývají brambory často prané a ty se rychleji kazí. Nedejte se tedy zlákat ani nízkou cenou. Brambory, které by vám měly vydržet až do jara, musí být opravdu kvalitní, bez hniloby a nepoškozené.
V jakých podmínkách skladovat
Ke skladování brambor se nejlépe hodí čistý sklep s optimální vlhkostí 60–70 %. Bude-li místnost příliš suchá, brambory se budou scvrkávat, při vyšší vlhkosti vzduchu brambory shnijí a zplesniví. Prostory k uskladnění brambor musíte často větrat, doporučuje web Food52. Jinak se totiž vlhkost, která se pomalu, ale jistě z hlíz odpařuje, bude také srážet na stěnách a přivodíte si do prostoru plíseň. Sklep byste, před tím, než brambory přivezete, měli nechat vysířit.
Optimální teplota v místnosti, kde budete mít brambory přes zimu, by se měla pohybovat mezi 5 až 10 °C. Klesne-li pod čtyři stupně, brambory namrznou a zesládnou. Při vyšší teplotě začnou rychle klíčit a scvrknou se. Další podmínkou pro správné uskladnění brambor je tma. Na světle brambory zelenají, a to je známka, že se v hlízách vytváří víc solaninu. Ten by mohl být od určitého množství jedovatý, píše se na webu RealSimple. Proto zelené brambory nejezte ani po okrájení.
Cibuli je třeba během zimy vhodně skladovat. Ocení i chlad a suchý písek
Někteří zkušení pěstitelé doporučují s bramborami uskladnit malou hrst kaštanů a žaludů. Právě ty údajně dokáží zabránit přebytečné vlhkosti a rychlému klíčení bramborových hlíz. Brambory skladujte pouze v jedné vrstvě, nejlépe na nějakých rámech z pletiva, aby větraly i zespod. A před uskladněním je hlavně nikdy neomývejte. Také je nesypte volně na podlahu, do beden nebo regálů; pokud byste ale neměli jinou možnost, podložte je třeba slámou.
Bez správného skladování brambory přes zimu nevydrží
Stejně tak zapomeňte na igelitové tašky a pytle či uzavřené nádoby. Kromě toho by se neměly míchat ani různé odrůdy brambor. Každý typ potřebuje trochu odlišné podmínky skladování a kvůli jednomu druhu by se vám mohly zkazit všechny. Při vhodném skladování vydrží brambory čerstvé čtyři až šest měsíců. Ten, kdo nemá možnost brambory skladovat ve vhodných podmínkách, by měl raději volit jejich průběžný nákup, píše web AllRecipes.
Brambory neukládejte ani do ledničky – teplota pod 5 °C způsobí, že se škrob začne měnit na cukr, jak uvádí web TheSpruceEats. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak by se měly brambory správně vařit.
Napište komentář