Přemýšleli jste někdy, jak připravit dokonalý vývar? Získání aromatického a esenciálního pokrmu vyžaduje dodržení několika klíčových pravidel.
Vaření vývaru není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Každý detail hraje roli a může ovlivnit konečnou chuť polévky. V 21. století máme pro vaření pomocníky, například tlakový či multifunkční hrnec, ty dobu varu podstatně zkrátí. My to ale zkusme postaru. Jde o dlouhé vaření, které umožní maximální uvolnění chutí ze surovin. A pozor na to, vývar by neměl vyloženě vařit, jen zlehka probublávat, jak upozorňuje web BetterHomesAndGardens. Zjistěte, na co dalšího si dát pozor a jak vytvořit vývar, na který budete pyšní.
Vaření a načasování
Pomalu vařený vývar s pečlivě načasovaným přidáváním ingrediencí je základem úspěchu. Dejte mu čas a péči, kterou si zaslouží. Pokud chcete získat bohatou chuť vývaru, vkládejte maso do studené vody. Sůl pak přidejte až na závěr. Sůl totiž brání uvolňování chutí, což je u vývaru nežádoucí, vysvětluje web Smakosze. Zeleninu přidávejte později, protože se vaří rychleji než maso. Pokud ji přidáte příliš brzy, může se rozpadnout a způsobit zakalení vývaru. Pravidelně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu během vaření. Tím zajistíte, že vývar zůstane čirý a esteticky příjemný.
Výběr surovin
Čím pestřejší směs mas použijete, tím zajímavější bude výsledná chuť. Nejlepší chuti dosáhnete kombinací různých druhů masa, samozřejmě kvalitního. Základ tvoří kuře, například stehýnka, ale skvěle se hodí také hovězí maso, kachní křídla nebo krůtí krky. Mezi nezbytné koření patří celý černý pepř, nové koření a bobkový list. Tyto ingredience přidejte hned na začátku spolu s masem. Čerstvé bylinky, jako je libeček nebo petrželová nať, přidávejte až se zeleninou. Mezi základní zeleninu patří mrkev, petržel, celer a pórek.
Masový i zeleninový vývar lze snadno vylepšit. Bude chutnější také díky domácím nudlím a octu
Zajímavým vylepšením vývaru může být přidání sušených hub, stroužků česneku nebo cibule opálené nad plamenem či na suché pánvi. Experimentujte i s méně obvyklými surovinami, jako je jablko, badyán nebo kapka sójové omáčky. Najděte si kombinaci, která vám nejvíce vyhovuje. Na BydlímeÚtulně jsme také radili, že může vyzkoušet přidat do vývaru zázvor a skořici, výsledek vás mile překvapí.
Napište komentář