Jahody nepotřebují moc péče, ale i tak má jejich pěstování svá pravidla. A právě jejich dodržováním si násobíte svou odměnu.
Jsou tady s námi teprve tři století, ale jejich obliba je nezměrná. Řeč je o sladkých jahodách, na nichž si rok co rok rádi pochutnáváme. Takže jak na to, aby vaše zahrádka ze sebe vydala maximum? Tady je desatero toho nejdůležitějšího.
Jsou sladké i zdravé
Jahody – červené ovoce, kterému bývají přisuzované afrodiziakální účinky. Ale nejen ty, díky vysokému obsahu antioxidantů, manganu, zinku a vitamínu C mají jahody pozitivní přínos pro srdce. A jak uvádí portál Healthline, také umí přispívat k regulaci hladiny cukru v krvi. I přesto, že jsou tak sladké a chutné, nemají téměř žádné kalorie.
Jahody jsou jedním ze symbolů začínajícího léta. A proto si chceme jejich sladkou chuť uchovat co možná nejdéle. Výhodou je, že existuje celá řada receptů, jak jahodovou úrodu zpracovat, ale jen máloco se vyrovná té právě utržené. I proto jsme vám na portálu BydlímeÚtulně přinesli několik rad, jak čerstvým jahodám prodloužit trvanlivost. Aby ale bylo co uchovávat, podívejte se na desatero správné péče o jahody, s nimiž vás čeká velká úroda.
Tato přírodní směs zajistí doslova okurkové hody. Většina lidí toto skvělé hnojivo vyhazuje do koše
Desatero správné péče o jahody
- Přesazování – a i vysazování nových rostlin se doporučuje v letní sezóně. Ty vysazené v září nemívají už další rok tak velkou úrodu.
- Stanoviště – podle portálu GardenersWorld jahodníkům vyhovuje plné slunce, ale i polostín.
- Půda – jahodám vyhovuje kyselejší.
- Mulčování – podle webu IReceptář pomáhá udržet půdu pro jahody příjemně kyprou.
- Kombinování vícera odrůd – díky směsici různých druhů jahod si prodloužíte dobu jejich sběru, některé budou dozrávat časně, jiné až koncem sezóny.
- Listí – nadměrné listoví rostlinu oslabuje, je potřeba je pravidelně protrhávat.
- Hnojení – mělo by proběhnout alespoň třikrát za sezónu.
- Zalévání – jahody jsou citlivé na přelití, proto se zálivkou opatrně.
- Škůdci – agresivní bývají především slimáci, ale nejen na ně působí síran měďnatý.
- Sklízení – jahody otrhávejte každý den podle toho, jak dozrávají, jen tak vydrží dlouho v dobré kondici.
Napište komentář