Vysoké teploty nesnáší špatně jen lidé a zvířata. Nepodceňujte sílu slunce a připravte svou zahradu na letní parna. Okurky a rajčata vaši péči stále potřebují.
Přestože jsou to citlivky, o které je potřeba pravidelně pečovat, patří okurky a rajčata mezi nejpěstovanější zeleninu u nás. Nicméně pokud se i vy od svých „křehulí“ chcete dočkat nějaké úrody, nepodceňujte stoupající rtuť na teploměru. Bez pravidelné zálivky se neobejdete.
Posila v horkých dnech
Vědecké studie uvádí, že při minimální vzdušné vlhkosti dokáže člověk přežít až 50 °C venkovní teploty. Pokud se zvýší vlhkost vzduchu, k přehřívání organismu může docházet už při pouhých 31 °C. U rostlin ale těžko hledat podobnou hranici. Každopádně podle webu HiGarden se obvykle vhodná teplota pro rostliny pohybuje mezi 20–30 °C. Ovšem horní hranice vyhovuje nanejvýš horní části rostliny, která má schopnost termoregulace.
Zlepšení životních podmínek v horkých dnech pak okurkám a rajčatům nezajistí jen pravidelný přísun vody, ale třeba i posilující zálivka. Tu lze podle webu Deccoria vytvořit tím, že smícháte polévkovou lžíci skořice s polévkovou lžící jedlé sody. Smíchané prášky zalijte litrem vlažné vody a nechte vychladnout. Výslednou směs nařeďte v poměru jedna ku deseti čistou vodou a aplikujte 1x za 14 dní. Kromě toho v horkých dnech dodržujte následující pravidla zálivky.
Nálepky z rajčat zásadně nevyhazuji. Jejich skrytá funkce mi šetří spoustu peněz
Jak správně zalévat okurky a rajčata v horku
Zde máte základní přehled pěti pravidel, která vám pomohou ochránit vaši úrodu na zahradě.
- Pokud je rostlina usazená v písčité půdě, potřebuje častější zalévání než ta v jílovité.
- Zalévejte jednou za pár dní. Kořenový systém pak bude vodu hledat hlouběji v zemi a rostlina bude celkově odolnější.
- Zalévejte pouze brzy ráno nebo navečer.
- Udržujte záhony bez plevele. Ten podle webu NKZ bere rostlinám vláhu.
- Rajčata, která nasazují plody, potřebují vydatnou zálivku – až 6 litrů na m2.
A pokud se vám vše podaří, jak má, nezapomeňte se na BydlímeÚtulně inspirovat, jak naložit okurky, aby byly křupavé a chutnaly naprosto božsky.
Napište komentář