Vaření květáku bez nepříjemného zápachu: Odér spolehlivě pohltí i mléko a jedlá soda

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Vařte květák napříště s úsměvem, jeho výrazné aroma už vám nikdy nemusí otravovat přípravu oblíbeného pokrmu. Postačí vám k tomu mléko.

Květák je zdravý a můžete si ho připravit na spoustu způsobů. I přesto si své zastánce hledá jen těžko, za což zřejmě může jeho charakteristické aroma, které nemusí být každému příjemné. Málokdo ale ví, že ho eliminuje mléko, popřípadě jedlá soda.

Exotický květák

Květák neboli lidově karfiol je Evropě znám od období křížových výprav a jak jinak, výrazně zde zdomácněl. Tato brukvovitá zelenina se totiž snadno pěstuje i skladuje, rovněž je plná hodnotných látek a živin. Portál Healthline mezi nimi vypočítává například draslík, fosfor, vitamín C nebo vápník. Konzumací květáku lze mimo jiné předcházet srdečním chorobám a rakovině a pro nízký obsah kalorií je vhodný i při dietě.

Na přípravu květáku existují desítky různých receptů. Od běžnějších, jako je obalovaný, mozeček nebo pečený, po ty „domorodější“ pro Asii, například květák na kari. Od kuchtění takových chuťovek nicméně některé může odrazovat samotná příprava květáku. Ten totiž při vaření a v menší míře i pečení vydává výrazný pach, který se snadno rozšíří po celém domě, ale těžko se potom vyvětrává. S menším trikem už ale příště nebudete muset z kuchyně prchat jako při plynovém náletu.

Šéfkuchaři při krájení cibule nikdy nepláčou. Znají totiž tento rychlý trik, který zvládne každý

Pomůže mléko i jedlá soda

Růžičky květáku už máte připravené v hrnci a jen sbíráte odvahu zapnout vařič? Přilijte ke květáku ještě půl sklenice mléka a už nemusíte váhat. Podle webu Genialne mléko zajistí, že květák nebude produkovat zápach a růžičky k tomu ještě vybělí. Ty pak na talíři vypadají ještě lépe, než když je připravíte pouze ve vodě.

Nalévání mléka
Fotografie: Freepik

Podobné účinky jako mléko má rovněž jedlá soda. Té přidejte k vařícímu se květáku asi půl lžičky – kromě eliminace květákového odéru se jako bonusu dočkáte pružnějšího a křupavějšího výsledku. Na závěr můžete příjemné aroma ve své domácnosti podpořit přírodními osvěžovači vzduchu, jako je kombinace citrónu s hřebíčkem – jak na to najdete na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*