Smažit na másle není hračka, ale výsledné pokrmy za to stojí. Při dodržení několika pravidel se nemůže stát, že by se vám máslo na pánvi připálilo.
Pokrmy smažené na másle mívají jemnější chuť i vůni. Smažit na másle však není úplně jednoduché, neboť má sklony k připalování. Proto dává spousta kuchařů přednost rostlinnému oleji, který se na rozdíl od másla nepřipaluje, takže není nutné ho na pánvi sledovat tak bedlivě jako máslo. Jeho chuť však nahradit nedokáže. Naučte se smažit pokrmy na másle, aniž by se připalovalo, a zachraňte tak svou pánev i chuťové buňky.
Vše začíná nákupem
Úspěšné smažení na másle začíná již při jeho nákupu – jeho kvalita ovlivňuje to, jak výsledný pokrm dopadne. Na másle tedy rozhodně nešetřete a připlaťte si za kvalitu. Kupujte takové máslo, které neobsahuje margarín, ten by vaši pánev odsoudil k rychlému zániku. K dostání je i speciální máslo určené ke smažení pod názvem ghí. Jedná se o přepuštěné máslo, nejčastěji z buvolího nebo kravského mléka. Je to tuk plný živin, jeho cena ale bývá bolestivě vysoká.
Když smažit na másle, tak přepuštěném
Dobrou zprávou je, že přepuštěné máslo si můžete vyrobit i sami doma. Budete-li smažit na másle, které není nijak upravené, začnou se během tohoto procesu pálit bílkoviny a bude se uvolňovat nepříjemný zápach. Přepuštěné máslo vás tohoto problému ušetří. Máslo začněte na pánvi pomalou rozpouštět. Poté si vezměte sítko, do něj vložte utěrku a rozpuštěné máslo přes ně přeceďte. Takto upravené máslo můžete skladovat v lednici i po dobu několika měsíců.
Smažit na másle není věda
Smažení na másle má svá specifika, se kterými je potřeba při přípravě pokrmů počítat. Máslo má především nižší kouřový bod než rostlinný olej, je tedy nezbytné ho na pánvi pečlivě hlídat. Kouřový bod je teplota, při níž se začínají rozkládat tuky, a vzniká tak kouř škodlivý pro lidské zdraví. Jakmile si všimnete, že se z pánve začíná kouřit, sundejte ji ze sporáku a nechte trochu zchladnout. Poté na ni přidejte nový kousek másla a pokračujte ve smažení. Smažit na másle sice není tak snadné jako na oleji, výsledná chuť pokrmů za to ale stojí.
Zdroj: Sovkusom