
Nepřilnavý povrch na pánvích je velmi užitečný vynález, ale je nutné jej chovat jako v bavlnce. Hrubším zacházením by totiž došlo k jeho poškození.
V dnešní době je poměrně snadné uhlídat, aby se jídlo při přípravě nepřipalovalo. A to hlavně proto, že máme moderní nádobí. Jak hrnce a rendlíky, tak i pánve. Před 40 lety jsme měli k dispozici hlavně pánvičky z hliníku a na těch se připalovalo všechno. Ale i moderním pánvím je zapotřebí věnovat určitou péči, aby se předešlo jak jejich poškození, tak i připalování.
Nepřilnavý povrch
Právě díky němu se nám jídla na pánvích připravují dnes tak snadno. Abyste na původní hliníkové pánvi usmažili vajíčka a nic se nepřichytlo, to bylo takřka nemožné. U nových moderních pánví je ovšem nezbytné, abyste je při vaření nepoškrábali. Kdyby se nepřilnavá vrstva porušila, jídlo by se začalo připalovat. A to proto, že pod nepřilnavými vrstvami je stejně hliník, aby byla pánev lehká.
Jak zabránit poškození povrchu
Tělo pánve tedy nejčastěji tvoří hliník, ocel, litina, případně jejich kombinace. Natrefit můžete i na nádobí z mědi. Použité materiály se často odrážejí v ceně výrobku a také na jeho hmotnosti. A tělo pánve je potaženo speciálními povrchovými vrstvami, jako je teflon, keramika, smalt. Takže každý si může pořídit pánev podle svých požadavků a finančních možností.
Jedinečně chutný masový vývar díky vhodným ingrediencím: Vylepší ho i medvědí česnek a rajče
Postupem času se povlak začne opotřebovávat a ztratí své nepřilnavé vlastnosti. Pánev však předčasně nevyhazujte; existuje několik způsobů, jak její životnost prodloužit, připomíná web WikiHow.
- Základem je zabránit poškození povrchu. To znamená nepoužívat kovové náčiní, drsné drátěnky ani agresivní čisticí přípravky. Vařečky používejte dřevěné nebo silikonové, mycí houbičky měkké. Z pánve nejezte – nepoužívejte v ní nůž, vidličku ani lžíci.
- Nikdy nezahřívejte prázdnou pánev, i to by mohlo nepřilnavý povrch narušit. Před zapnutím sporáku přidejte do pánve vždy alespoň pár kapek oleje. Pánev nikdy nezahřívejte na nejvyšší teplotu, ale vařte či smažte při středně vysokých teplotách.
- Pánev správně skladujte, aby kontaktem s jiným nádobím nedošlo k odření nepřilnavé vrstvy. Také při vkládání do myčky buďte opatrní, radí na webu dTest.
Obnova povrchu pánve
Když už není povrch dokonalý, můžete pánev ke smažení připravit pomocí jablečného octa. Stačí pár lžic, aby se vytvořil ochranný film. Ocet na pánvi zahřívejte do té doby, dokud se neodpaří. Tak můžete připalování připravovaného jídla zabránit.
Jestliže máte ještě starou hliníkovou nebo litinovou pánev, zkuste ji rozpálit, přidejte asi čtyři lžíce kuchyňské soli a za stálého míchání chvíli restujte, radí web TasteOfHome. Podaří se vám tak dokonale odstranit starou mastnotu a vytvoří se rovnoměrná vrstva, která zabrání připalování jídla. Až sůl vysypete, pánev vytřete olejem a použijte k vaření. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali o tom, jak dokonale vyčistíte své dřevěné kuchyňské náčiní, aby na něm nezůstávaly bakterie.
Zdroje: WikiHow, dTest, TasteOfHome
Napište komentář