Nálepky z rajčat už nikdy nevyhazujte. Můžete díky nim ušetřit spoustu peněz

Fotografie: CosyCobra / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Nálepky z rajčat rozhodně nevyhazujte. Nahradí totiž na plodech odtrženou stopku, čímž zpomalíte jejich dozrávání a uchováte si déle jejich kvalitu.

Některé druhy ovoce i zeleniny mají na jednotlivých plodech nálepku. Na té je zpravidla zakódovaný původ plodů, datum sklizně a někdy i spotřeby, případně další informace. Mnohdy se dozvíte řadu informací o výrobci. Znáte to z hrušek, jablek a také z rajčat. Nálepky na nich mohou vypadat jako bezvýznamný kousek papíru, ale ve skutečnosti nesou důležité informace, a dokonce mohou prodloužit čerstvost vašich rajčat. Díky poskytovaným informacím umožňují spotřebitelům, aby si vybrali ty nejčerstvější produkty.

Proč jsou lepší rajčata se stopkami

Před časem se na internetu objevil zajímavý tip. Nálepku z rajčat nevyhazujte a nalepte na místo po stopce. Zpomalí se tak proces dozrávání a rajčata se udrží déle čerstvá a nebudou měknout. Předejdete tak jejich hnití a plesnivění. Po vytržené stopce totiž zůstává na rajčeti nepatrná dírka. A tudy se do dužiny dostane vzduch, jenž urychluje dozrávání a způsobuje měknutí plodů. Vyhnout se tomu dokážete tak, že budete kupovat a skladovat výhradně taková rajčata, která ještě nemají stopku odtrženou.

Skladování rajčat

Je to obzvláště užitečné tehdy, pokud nemíníte rajčata rychle spotřebovat, informuje web Genialne. Rajčata totiž nelze skladovat tak dlouho jako jablka nebo hrušky. Jejich nevýhodou je, že rychle dozrávají, a tím měknou, čímž ztrácejí na kvalitě i na své jedinečné chuti. A mohou se začít i kazit, tedy plesnivět a zahnívat, uvádí web TheSpruce. Mnoho lidí se snaží skladovat rajčata v ledničce, aby jejich trvanlivost prodloužili. Faktem ale je, že rajčata by se v lednici skladovat neměla.

Většina Čechů celý život skladuje brambory úplně špatně. Přidejte k nim tuto potravinu

Rajčata
Fotografie: Pixabay

Právě tam ztrácejí na chuti i struktuře. Je jim tam prostě zima. Teploty kolem 5 °C nejsou pro tyto plody žádným přínosem, naopak by mohly dokonce namrznout. Správná skladovací teplota pro rajčata je mezi 20–24 °C, tedy teplota pokojová. Z toho vyplývá, že rajčata byste měli mít v bytě na stole. Na BydlímeÚtulně jsme napsali i o skladování ovoce a zeleniny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*