Lesklá a matná strana hliníkové fólie se výrazně neliší. Je však třeba do ní nebalit kyselé pokrmy

Fotografie: Wongx / Public domain

Věčná otázka, jakou stranu hliníkové fólie používat k čemu, je již konečně zodpovězena. Není to taková věda, jak si většina lidí myslí.

Klasická hliníková fólie neboli alobal má dvě strany – jedna strana je matná, druhá lesklá. Pokud používáte hliníkovou fólii obvyklým způsobem, tedy k balení potravin, aby zůstaly co nejdéle čerstvé, jistě vás bude zajímat důležitá otázka, a sice jakou stranu alobalu použít. Odpověď je celkem jednoduchá.

Funkce hliníkové fólie

Hliníková fólie, nazývaná také jako alobal, je velmi tenký lesklý plech z hliníku. Vyrábí se válcováním velkých plátů hliníku, dokud nemají tloušťku menší než 0,2 mm, jak uvádí Chaluminium. Účel hliníkové fólie závisí na aplikaci, ale často se používá jako obal nebo kryt při vaření.

Je to proto, že hliníková fólie je vynikajícím vodičem tepla, takže může zabránit jeho úniku, stejně jako vlhkosti z jídla. Hliníková fólie se také používá k obložení dna pečicích plechů během vaření, což brání přichycení zbytků jídla a náročného čištění.

Zašlé příbory budou zářit jako nové. Vyčistit je pomůže i solný nálev a alobalová lázeň

Využití stran hliníkové fólie

I když je to možná trochu kontroverzní tvrzení, ve většině případů je vlastně jedno, jakou stranu alobalu používáte k balení potravin. Co se týče vlastností, není téměř žádný rozdíl mezi matnou a lesklou stranou alobalu. To, že má hliníková fólie jednu stranu lesklou a druhou matnou, je jen výsledkem procesu její výroby, jak je uvedeno na webu MarthaStewart.

balení potravin
Fotografie: Freepik

Při práci s hliníkovou folií v kuchyni je zásadní myslet na něco zcela jiného – nikdy do ní nebalte věci, které mají kyselý charakter, případně jsou vysoce solené. Mohlo by docházet k chemické reakci, při níž by se do potravin uvolnil hliník, což je nežádoucí. Alobal však nemusíte používat pouze při práci s potravinami, pomůže vám i při čištění příborů, jak jsme již psali na BydlímeÚtulně.

Zdroj: Chaluminium, MarthaStewart

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*