Proces rozmrazování masa lze snadno urychlit. Pomůže i umístění mezi 2 kovové plochy

Fotografie: Pixabay

Zmrzlé maso dokážete rozmrazit poměrně rychle. Existuje na to totiž několik fíglů. Vy pak budete moci připravit pokrm v co nejkratší době.

Chystáte se připravit oběd či večeři na poslední chvíli a maso je ještě v mrazáku? Anebo se vám nenadále ohlásila návštěva, kterou byste rádi pohostili masitým pokrmem, ale než maso rozmrzne, bude to trvat celou věčnost. Není to tak úplně pravda. Existují osvědčené, a přitom poměrně jednoduché metody, jak maso rozmrazíte do půl hodiny, uvádí se na webu Smakosze.

Záleží už na zmražení

Na to, že budete jednou chtít maso rozmrazit hodně rychle, byste měli myslet už v tu chvíli, než ho do mrazáku vložíte. Čím menší porce si připravíte, tím rychleji zmrzlý balíček povolí. Proč například maso na řízky rovnou nepřipravit na jednotlivé porce? Anebo maso, z nějž budete chtít uvařit čínu, nerozkrájet na nudličky předem. A ještě je porcované maso skladnější a do mrazničky se vám ho podaří uložit víc, protože menší balíčky je možné lépe uspořádat.

Pravdou však zůstává, že pokud byste měli maso v mrazáku několik měsíců, bylo by vlastně „vyschlé“. Jeho vlastní šťavnatost z něj po nějakém čase vymrzne a také se poněkud pozmění jeho struktura. Takže kusy, jež míníte zpracovat až v pozdější době, raději ponechejte v kuse. U mraženého masa platí jedno pravidlo: zamrazit co nejrychleji, rozmrazovat co nejpomaleji, a to z důvodu tvorby bakterií, varuje Healthline. Jenže když to člověk nutně potřebuje, může je nechat rozmrznout i rychle.

Vodu po vaření těstovin není třeba vylévat. Podpoří i růst rostlin a dodá potřebné živiny

Rozmrazování masa

Za normálních okolností vložíte zmrzlé maso do lednice už večer a ono do druhého dne, než se pustíte do jeho zpracování, krásně pomalu povolí. Co ale dělat, když maso z mrazáku vyjmout zapomenete? Můžete si rozmrazení urychlit pomocí mikrovlnné trouby, ovšem maso bude uvnitř ještě zmrzlé a na povrchu uvařené. Anebo namáčením ve studené vodě (teplou vodu nepoužívejte, rychleji by se vytvářely bakterie); do vody vložte maso v igelitovém sáčku, aby se jeho struktura porušila co nejméně a maso nebylo blátivé.

Maso naporcujte před zmrazením
Fotografie: Pixabay

Existuje však metoda rychlého rozmrazení, a to bez poškození struktury. A přispějí k tomu fyzikální vlastnosti kovů, píše web TheRecipeMaster. Zmrzlé maso vložte mezi dvě kovové plochy, nejlépe z nerezové oceli. Tak například pomocí dvou hrnců nebo pánví se vám totiž podaří dost rychle přivést maso k pokojové teplotě. Kov bude chlad z masa odvádět a pohlcovat do sebe. A tady by se vám lépe rozmrazovaly menší ploché balíčky, které si můžete připravit před zamrazením. Na BydlímeÚtulně jsme rovněž napsali o tom, jak byste správně měli mrazit pečivo.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*