Dosáhnout pěstitelských úspěchů mohou pomoci i poněkud netradiční postupy. Vyzkoušejte to i vy a rajčatová úroda na sebe nenechá dlouho čekat.
Komerční hnojiva se chvástají hlavně skvělými výsledky, svým chemickým složením už ale tolik ne. Pojďte na to od lesa a nechte chemii žákům základních škol. Znalosti a rady našich předků zajistí velkou úrodu rajčat i přírodními a levnými postupy.
Rajčata na sto způsobů
Rajčata jsou společně s okurkami hadovkami symbolem léta. Přestože ne každý je příznivcem jejich chuti, jejich zastánci si jen těžko dokážou představit letní grilování bez nich. Nebo bez rajčatového salátu nebo sendviče. A co teprve domácí kečup nebo omáčka na špagety? Kromě chuti toho ale rajčata mohou nabídnout mnohem víc. Jak uvádí portál Healthline, obsahují antioxidanty a vitamín C, zároveň jsou zdrojem draslíku, vitamínu A a B a hořčíku.
Mít dostatečný přísun tohoto ovoce (nebo zeleniny?) je tedy přes letní období stěžejní. Vypěstování kvalitních plodů má nicméně svá úskalí. Rajčata vyžadují péči a pozornost o trochu více než ostatní rostliny. Důležité je dbát přitom na jejich potřeby už při zasazování a pěstování sazenic – rajčata vyžadují dostatek slunce, potřebují tak na slunné stanoviště, náročná jsou rovněž na zálivku. Kromě jejich základních potřeb je ale letos můžete podpořit i specifickou péčí.
Bohatou úrodu okurek zajistí i dostatek slunečního svitu a vody. Pomůže také plastová láhev
Tipy zkušených zahradníků
Jednoduché a levné triky, které doporučuje portál DomekiOgrodek, vám zajistí bohatou úrodu rajčat.
- Ochrana proti škůdcům – v roli bodyguardů poslouží skvěle česnek, který odpuzuje škůdce především svým aroma, nebo květy měsíčku.
- Silné sazenice – z měděného drátu si nastříhejte asi pěticentimetrové kousky, jimiž posléze propíchejte stonky sazenic. Drát pak ponechte v rostlině. Rajčata tak získají přísun iontů mědi, jež ovlivňuje nejen jejich sílu, ale i růst.
- Přírodní hnojivo – přihnojte svá rajčata biologickým způsobem. Zahrabejte k jejich kořenům několik banánových slupek nebo krajíc pšeničného chleba. Dobře poslouží i třeba kopřivy nebo bobkový list, o jehož využití jsme psali již dříve na BydlímeÚtulně.
Napište komentář