Pěstování cibule zvládnou zpravidla i začínající zahrádkáři. A kdo nemá pozemek, může cibuli zkusit vypěstovat na balkoně v truhlíku. Růst podpoří hnojivo z banánových slupek.
Cibule pro svůj správný růst potřebuje slunnou polohu a půdu kyprou a bohatou na humus. Chemické půdní pH by se mělo pohybovat v rozmezí 5,5–6,5, tedy zemina má být nepatrně kyselá. Vhodnou předplodinou v předchozích sezonách je mrkev, hrách, košťáloviny, fazole. Tyto plodiny zlepšují strukturu půdy a snižují riziko chorob cibule a také přežívání škůdců, kteří cibuli napadají.
Banánové slupky dodají dostatek živin
Aby se cibule správně vyvíjela, potřebuje dusík, draslík a fosfor. A to zejména teď na jaře a v počátku léta, to je doba intenzivního růstu. Má-li tedy mít cibule dostatek uvedených živin, musíte mít buď dobře vyhnojený, nebo kompostem obohacený záhon. Jestliže jste na podzim půdu nevyhnojili, bude zapotřebí, abyste cibuli přihnojovali během vegetace. Nemusíte však investovat vysoké částky do průmyslově připravených hnojiv, vystačíte si s tím, co máte v domácnosti. A téměř všude se konzumují banány.
Hnojení přírodními surovinami je nejen ekonomické, ale hlavně ekologické, uvádí web Genialne. Tak proč byste měli slupky od banánů vyhazovat, když stačí je drobně pokrájet a buď sušené, nebo i čerstvé je dodat do země k cibuli. Jsou dobrým zdrojem požadovaných prvků, ale také přitahují žížaly, které je dokáží v půdě rychle rozložit. A tak cibule potřebné živné látky snadno a brzy využije. Jak tedy banánové slupky pro hnojení cibule připravit? Existují dvě osvědčené metody.
Tato tajná finta při pěstování rajčat zajistí úrodu, o které jste vždy snili. Zvládne to i začátečník
- První způsob vyžaduje sušení slupek z banánů po dobu dvou až tří hodin v troubě. Teplotu nastavte na 60 °C, aby se slupky nespálily. Kdo má, může využít sušičku na ovoce. Dobře prosušené slupky rozemelte na prášek. Ten můžete zapravit do půdy kolem rostlin. Živiny se budou postupně uvolňovat a cibuli prospějí v růstu.
- Druhým způsobem je výluh z banánových slupek, doporučuje web TipsBulletin. Vezměte dvě a nakrájejte je na malé kousky. Následně je vložte do litru vody o pokojové teplotě. Nechte minimálně 48 hodin fermentovat na tmavém místě. Do výluhu můžete přidat i špetku cukru – fermentace se urychlí a také se zvýší účinnost hnojiva (uvolní se totiž více draslíku). Pak už můžete výluh aplikovat k cibuli, a to jedenkrát za 14–21 dní (od konce dubna až do konce června).
Pěstování cibule potřebuje zálivku a ochranu před škůdci
Na jaře potřebuje cibule také dostatečnou zálivku. Zeminu polévejte jen na povrchu. Hloubková zálivka je zbytečná, kořenový systém cibule je poměrně mělký a vy byste plýtvali vodou a podporovali růst plevelů. Později už postačí jen déšť a občasná zálivka. V létě pak zalévejte jen v období největších veder (vždy večer nebo brzy ráno, nikdy nezalévejte rozpálené rostliny). Asi 14 dní před sklizní už nezalévejte vůbec. Cibule, kterým už začínají vadnout natě a chystají se suché slupky, už závlahu nezpracují a mohly by zahnívat.
Abyste při pěstování cibule předešli onemocněním a napadání škůdci, vyvarujte se výsadby do záhonů, kde jste předtím pěstovali jiné rostliny z čeledi Allium: tedy česnek, pažitka, pór. Jinak byste přispěli k šíření chorob a škůdců specifických pro tuto skupinu zeleniny. Proti škůdcům je možné využít přírodní repelenty – výtažky z pelyňku nebo levandule. Anebo tyto rostliny vysaďte poblíž. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali, že výborným přírodním hnojivem na okurky je kefír.
Napište komentář