Sekundová finta, jak oloupat vejce: Díky tomuto postupu skořápka od bílku doslova sama odpadne

Fotografie: Alabama Extension / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Vařená vejce se občas nedaří oloupat tak, jak byste chtěli. Skořápka se ne a ne odloupnout, a navíc v ní často zůstávají kousky bílku.

S tím ale teď bude konec. Ne, že byste měli přestat vajíčka vařit a věnovat se radši jejich jiné úpravě. Spíš by vám měly následující vychytávky s loupáním vařených vajec pomoci. Zkuste třeba sáhnout po obyčejném octu.

Jak postupovat při vaření vajec

Za prvé byste je měli nechat nějakou dobu při pokojové teplotě, neboť vejce, která vyjmete z ledničky a rovnou je vložíte do vroucí vody, často popraskají. A to už je první krok k tomu, že půjdou špatně loupat. Nemáte-li možnost nechat vajíčka přizpůsobit pokojové teplotě, vložte je raději do studené vody.

Ovšem pak si musíte pohlídat, kdy začala voda s vejci vařit, abyste mohli dodržet správnou dobu pro vaření naměkko, na hniličku či natvrdo, jak píše web Today. Vejce by se měla vařit 30 vteřin prudkým varem a pak při mírném varu ještě 3–10 minut, a to podle toho, v jakém stavu chcete mít žloutek.

Jestli chcete, aby šla vařená vajíčka snadno loupat, nesmí být úplně čerstvá. Takže vejce od farmáře raději použijte k jinému zpracování. K vaření jsou nejvhodnější vajíčka asi tak týden stará, ta půjdou loupat lépe. U čerstvých vajec nezůstane vaječná blána (membrána) na skořápce, ale na bílku, tudíž nepůjde skořápka odstranit ve větších kusech. Bude se drolit, přičemž se poškozuje bílek. Jestli je vejce uvařené natvrdo, tak to příliš nevadí, ale u vajíčka naměkko vám vyteče žloutek.

Konec nudným míchaným vajíčkům: Přidejte do nich jednu z 6 ingrediencí. S každou dosáhnete odlišné chuti

Nejprve ocet či soda, nakonec ledová voda

K zajištění celistvé skořápky a také pohodlnějšímu loupání přispěje přídavek octa nebo jedlé sody do vody. Ocet skořápku změkčí a pak do ní lehce proniká, čímž oslabuje vazbu mezi skořápkou a vaječným bílkem. A tím se proces loupání zjednodušuje, uvádí se na webu Eggoz. A to nejdůležitější provedete až na samý konec: vylijte horkou vodu a hned ponořte uvařená vajíčka do ledové lázně. Dojde tak k rychlému oddělení bílku od skořápky a pak půjdou vajíčka oloupat velmi snadno.

Existuje ještě jedna vychytávka, kterou si můžete vyzkoušet: až horkou vodu z rendlíku vylijete, můžete v něm vajíčky jemně zatřást, aby se skořápky trošku narušily a mírně rozpraskaly. A pak je prolijte studenou vodou, případně přidejte i led. Chladit je nechte 10–15 minut. Další možností snadného odloupnutí skořápky je provádět tuto práci přímo pod vodou. Abyste ale neplýtvali tekoucí vodou z kohoutku, zkuste to rovnou v ledové lázni. I když… tlak vody by vám se skořápkou dost pomohl.

Na přiloženém videu můžete také vidět, jak lze vařené vajíčko oloupat lžičkou. Na širší straně (tam bývá vzduchová bublina) je trochu naloupněte, a pak pod skořápku opatrně zasunujte kávovou lžičku. A poslední tip: vařené vajíčko vložte do plastové nádoby s trochou vody, přiklopte víkem a pak protřepejte. Skořápky by se měly rozbít a sloupnout. Dodržte však i předcházející postupy při vaření a zchlazování vajec. Na BydlímeÚtulně jsme vás také informovali, jaký je nejvhodnější způsob skladování vajec.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*