Uvařit dobře vajíčka a nemít problém s jejich loupáním je přece jenom kumšt. Naštěstí stačí přidat do vody obyčejné ingredience a bude po problému.
Jen si vzpomeňte, kolikrát se vám stalo, že vajíčka ve vodě při vaření popraskala, vytekla část bílku, a ten se uvařil doslova na skořápce, anebo se dokonce rozptýlil ve vodě! A pak to loupání. Někdy se vám odlupují maličké kousíčky skořápky a s nimi kusy bílku, což je k vzteku. Zjistěte, jak docílit toho, aby vajíčka ve vodě nepraskala, a ještě k tomu se skořápka snadno sloupla.
Vařte vejce se solí a octem
Problém vyřešíte díky soli a octu. Uvedený způsob vaření vajíček má několik výhod. Sůl napomáhá bílku, aby se rychleji srazil, a z toho plynou dvě pozitivní věci. Jednak to usnadňuje loupání, protože bílek vytvoří pevnější vrstvu kolem žloutku a nepřilne k vaječné membráně. A za druhé se zabrání vytékání bílku, kdyby vajíčko při varu přece jenom prasklo.
A nyní ocet. Ten změkčuje vaječnou skořápku, takže vajíčka můžete snadněji oloupat. Vaječná membrána totiž víc přilne ke skořápce, a nikoliv k bílku. Ocet rovněž pomáhá srážet bílkoviny, takže bílek při případném prasknutí neunikne do vody, ale udrží se ve skořápce. Někdy na vajíčka zapomenete a vaříte je trochu déle, tehdy se barva žloutku mění na modrozelenou. Této změně barvy dokáže ocet rovněž zabránit, jak uvádí web KuchařkaProDceru.
Z tohoto důvodu dělají v luxusních restauracích tak dokonale krémová míchaná vajíčka
Jak při vaření vajec postupovat
Pokud chcete, aby vajíčka ve vodě nepraskala, vyjměte je z ledničky asi půl hodiny před samotným vařením – náhlá změna teploty totiž prasknutí skořápky často způsobí. Hrnec a množství vody zvolte podle počtu vajec, které hodláte uvařit. Na jeden litr vody dávkujte přibližně jednu lžičku soli a lžíci octa. Přiveďte k varu a vejce vložte opatrně, nejlépe lžící.
Kdybyste vejce vložili do studené vody, těžko dobu varu odhadnete – jednotlivé části se totiž začínají srážet už při teplotě nad 60 °C. Doba vaření závisí na tom, v jakém stavu chcete vařená vejce mít. Vajíčka naměkko mají mít tekutý žloutek, ale zcela pevný bílek. Var by měl trvat 4–5 minut, radí na webu Pysznosci.
Co dělat, aby šla vejce dobře loupat
Prvním krokem ke snadnému loupání je použití starších vajec. Čerstvá vajíčka jdou vždycky loupat hůř. Druhý krok, který jste směrem ke snadnému loupání učinili, je přidání soli a octa. A za třetí: slijte vařící vodu a vajíčka doplňte vodou studenou, lépe řečeno ledovou. Můžete do ní skutečně přidat kostky ledu. A ještě ji jednou obměňte, neboť voda se od horkých vajec záhy ohřeje. Rychlé ochlazení vajec ve studené vodě přispěje ke smrštění bílků, a ty se oddělí od skořápky.
Uvařit dobře vajíčka není těžké, když víte, jak na to. Vařená vejce skladujte v lednici maximálně 3–4 dny, ale nejlahodnější jsou vždy ta čerstvě uvařená. Na BydlímeÚtulně jsme vás také seznámili s postupem, jak připravit ta nejlepší míchaná vajíčka.
Napište komentář