Vyčistit kuchyňský dřez lze i bez drahé a nebezpečné chemie

Čistá kuchyně, a samozřejmě i dřez, je snem každé domácnosti. Toho využívají i nejrůznější výrobci kuchyňských prostředků, kteří nám nabízejí nejrůznější speciální čističe, které slibují, že nás snadno a rychle zbaví nečistot a mastnoty, která je s vařením spojena. Existují ale univerzální a levné způsoby, jak vaší kuchyni vrátit lesk. Jedním z nich je použít prášek do pečiva.

Dřez bude zářit novotou

Prášek do pečiva se skvěle hodí na vyčistění dřezu. Tím, jak dřez používáme k mytí nejrůznějšího nádobí, se na něm usazují nejrůznější usazeniny ze zbytků jídla, čaje či kávy. S pomocí prášku do pečiva je ale snadno odstraníte. Jak na to? Nejprve dřez umyjte pomocí saponátu na nádobí, abyste z něj odstranili mastnotu. Dalším krokem je jeho vysušení suchým hadříkem či papírovými ubrousky.

Následně celý dřez posypte práškem do pečiva, stěny i dno. Za pomoci suchého hadříku či houbičky poté prášek rozetřete krouživými pohyby po dřezu. Nechte deset minut působit a následně otřete stěny hadříkem či papírovým ubrouskem, abyste zbytky prášku do pečiva odstranili. Toť vše, váš dřez bude jako nový.

Síla ukrytá v prášku do pečiva

Pokud vás zajímá, jak to, že je prášek do pečiva tak účinným čisticím prostředkem, důvod je jednoduchý. Základní složkou prášků do pečiva je jedlá soda, která je svými čisticími vlastnostmi proslulá. Jejích vlastností můžete využít například také při čistění trouby, mikrovlnky či nádobí, velmi účinná je především na odolné usazeniny od čaje a kávy. V neposlední řadě jedlou sodu využijte také při praní či čištění odpadu. Pokud chcete její účinnost ještě zesílit, použijte ji v kombinaci s octem.

Prášek do pečiva lze díky jedlé sodě použít také v péči o ústní hygienu, zkuste ho použít místo vaší běžné zubní pasty. Jedlá soda má totiž mírný abrazivní účinek, čímž pomáhá k účinnému odstraňování zubního plaku i skvrn například od kávy, vína či čaje. Zuby budou již po několika dnech viditelně zářivější a váš dech svěží.

Fotografie: Pixabay