Rozmrazování chleba není jen tak. Efektivně zvolený proces zahrnuje i radiátor nebo troubu

Fotografie: Tiefkuehlfan / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Jedna z nejhorších situací dne je, když si potřebujete rychle udělat snídani a jediný dostupný chleba je v mrazáku. Nejlepší je samozřejmě vyndat ho předem, často na to však zapomínáte.

Co tedy teď? Existuje nějaká metoda, jak tuto banální operaci urychlit? Dost možná nenajdete domácnost, ve které by chleba v nějaké formě nebyl. Buď normální bochník, nebo sáček s krájenými plátky, například celozrnného. Během poslední doby jeho obliba možná trochu poklesla, stále se však těší vrchním příčkám v oblibě potravin. Nejde jen o samotné použití s pomazánkou nebo šunkou. Chleba je totiž univerzální přílohou k masu, hlavně v polních podmínkách, a hodí se i jako provizorní talíř.

Správné rozmrazování

Problémem změn teplot je riziko ztráty chuti pečiva nebo jiných potřebných vlastností. Pokud jste někdy zmrazili něco s bramborami, nejspíše jste se následně zděsili. Po rozmrazení třeba francouzských brambor vám totiž zbyde jakýsi podivný žlutý materiál prakticky bez chuti. Nejpopulárnějším postupem rychlého ohřátí chleba je trouba. Zapnout ji ale jen na několik plátků není rozhodně ekonomické, pokud neohříváte něco spolu s chlebem. Mikrovlnné trouby na to mají vlastní program.

Je třeba se s ním ale naučit a ideálně ho otestovat předem. Jinak hrozí, že vám v ruce zůstane jen horká guma, na kterou nejde ani nic namazat. Nejefektivnější metodou pro několik plátků je položit je zkrátka na radiátor. Nenechávejte ho tam ale dlouho, hrozí totiž vysušení, Vyvarujte se použití toustovače, pravděpodobně byste rovnou získali krutony do polévky, tedy velmi tvrdé kousky pečiva. Hodně lidí, stejně jako ti z LifeSimplified, si pochvaluje topinkovač na nízký výkon.

káva a chléb
Fotografie: Pixabay

Koupě vánočního kapra s předstihem znamená lepší chuť i nižší cenu. Roli hraje velikost i pohyblivost

Kouzlo mrazení

I v uvádění do ledového stavu dělají lidé chyby. O mrazení už jsme se na BydlímeÚtulně.cz opakovaně zmiňovali. V případě pečiva je klíčem nakrájet ho na plátky a uložit v menších počtech do plastového sáčku. Když ho budete chystat předem, rozmrzne vám rychleji i při normální pokojové teplotě.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]