Že vám přijde loupání vajíček ze skořápky jednoduchá věc? Možná se budete divit, ale spoustu lidí vejce nesprávně uvaří, následně jsou také hůře oloupat, a kromě skořápky sloupávají také kousky vejce. Jestli nechcete dělat stejné chyby, přečtěte si náš článek a budete chytřejší.
Vejce vkládejte do vroucí vody
Mnozí jsou zvyklí hodit syrová vejce do studené vody a teprve poté ji přivést k varu. V tomto případě se ale zahřívají pomaleji a budou se také hůře loupat. Aby se vejce snáze čistila ze skořápky, vložte je již do vroucí vody, až se začne znovu vařit, stáhněte plamen a vařte vejce 10-12 minut.
Špatně oloupat jdou hlavně čerstvá vejce. Jestli se chystáte udělat velký salát nebo pomazánku, sáhněte po vejcích, která jsou skladována alespoň týden nebo dva. V důsledku skladování se totiž na skořápce zvětšují póry a skořápka se stává méně hustou – tím pádem se snáze odlupuje.
Uvařená vejce dejte pod studenou vodu
Dalším trikem je, že vajíčko před loupáním dáte do studené vody, aby se rychle ochladilo. Stačí jen 10 až 15 minut a poté se bude dokonale loupat. Stačí ho jen jemně poklepat po celém obvodu. Před nalitím studené vody na vejce si můžete pomoci také tím, že vejce trochu naklepnete, aby se do něj dostala voda.
Vajíčka, které během vaření prasknou, se lépe loupají. Vzduchová kapsa se nachází na tupém konci vajíčka, protože začínejte loupání tady. Můžete tak skořápku oloupat bez poškození. Jestliže už máte oloupáno, vajíčka ještě umyjte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré zbytky. Pro nikoho není příjemné, když si dopřává oblíbené jídlo a kousky skořápky se mu dostanou mezi zuby.
Je libo vejce naměkko nebo ztracená?
Kromě vaření natvrdo se mohou vajíčka připravit také naměkko nebo na hniličko. Záleží na čase, který se budou vejce vařit. Vajíčka naměkko můžete konzumovat například ve skle. Vaří se přesně pět minut – bílek bude tuhý a žloutek krásně tekutý. Jestli ho chcete nahniličko, musíte si počkat ještě o dvě minuty déle. Je stravitelnější než vajíčko natvrdo.
Ztracená vejce jsou taková, která se vaří bez skořápky. Je to kuchařské umění. Vejce se vyklepne do vroucí vody, můžete ho přidat do polévky, nebo ho jen tak položit na toust. Proložit ho můžete avokádem nebo opečenou slaninou či plátkem rajčete. Na toustu vypadá opravdu skvělé. Vymyslet si můžete i vlastní kreativní recepty.