Domácí hnojiva, která k pěstování zeleniny a bobulovin používá každý zkušený zahradník

Fotografie: Depositphotos

Netradiční hnojiva můžete používat během celé sezony, ale nyní v červenci a na přelomu srpna máte poslední příležitost k vyšší úrodě.

Chcete mít úrodu zeleniny jako nikdy předtím? Zkuste přihnojovat ještě nyní v červenci netradičními přípravky. Sklidíte pak tolik plodů, že je nebudete stačit zpracovávat. Sáhněte po výluhu z vlašských ořechů, mléce nebo syrovátce.

Jak hnojit během sezony

Zpočátku jsou důležitá hnojiva s přídavkem dusíku. Ten prospívá při růstu zelené hmoty, tj. stonků a listů. Pak je ale nutné začít přihnojovat draslíkem a fosforem. Tyto minerály blahodárně působí na tvorbu květů a následně plodů, píše web CPykami. Rostlinám se také posílí imunita – jsou lépe chráněny před bakteriemi, plísněmi, viry i hmyzem a dalšími škůdci.

Alternativní hnojení

Hnojení rostlin mlékem, syrovátkou nebo výluhem z vlašských ořechů jsou metody, jež se stávají stále populárnějšími. Zejména mezi zahrádkáři, kteří hledají přírodní alternativy k tradičním hnojivům. Uvedené produkty obsahují množství živin, jako jsou vápník, draslík, fosfor a další mikroelementy, jež jsou prospěšné pro růst a zdraví rostlin.

Obyčejné plastové lahve vám ušetří spoustu času se zavlažováním rostlin. Tento trik zvládne i nešika

Například mléko je bohaté na vápník, který pomáhá posilovat buněčné stěny rostlin a podporuje jejich růst. Dále je zdrojem aminokyselin, bílkovin a vitamínů. Navíc s přídavkem kapky jódu podporuje vytváření květů a také činí rostliny odolnějšími vůči bakteriálním a virovým onemocněním.

Velice vhodná k hnojení je i syrovátka, uvádí web ShowingYouTheWhey. Tento vedlejší produkt výroby sýra obsahuje laktózu a bílkoviny, které mohou posloužit jako zdroj energie pro mikroorganismy v půdě. Tím se zlepší její struktura a může dojít i k požadované změně pH půdy. To všechno v konečném důsledku povede k vyšší plodnosti. Výluh z vlašských ořechů a jejich skořápek pak může působit jako přírodní pesticid díky obsahu juglonu, který má fungicidní a baktericidní vlastnosti.

Hnojivo ze všech uvedených ingrediencí

Využití mléka: Smíchejte jeden litr mléka s pěti polévkovými lžícemi ořechového výluhu a přidejte deset kapek jódu. Pak nařeďte deseti litry vody a zalévejte rostliny jednou za 14 dní.

Využití syrovátky: Do litru syrovátky přidejte dvě lžičky mleté kurkumy a pět polévkových lžic výluhu z vlašských ořechů. Opět přilijte deset litrů vody a rostliny přihnojte jednou za dva týdny.

Syrovátka vzniká při výrobě sýra a je vhodná k hnojení rostlin
Fotografie: Pixabay

Zvolíte-li tato netradiční hnojiva, je důležité dodržovat správné dávkování a aplikaci, aby nedošlo k poškození rostlin nebo půdy. Zkušenosti zahrádkářů naznačují, že tyto metody mohou přispět k lepší úrodě a zdravějším rostlinám, pokud jsou používány správně a s ohledem na specifické potřeby jednotlivých druhů rostlin. Pomocí těchto přírodních hnojiv získáte bohatou úrodu nejen lahodné zeleniny, ale i bobulovin. Na webu BydlímeÚtulně jsme také popsali, jak ke zvýšení úrody použít hnojivo z bramborových slupek či z chleba.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*