Staré kontejnery proměnil na luxusní domov, který mu každý závidí. Přestavba stála doslova pár korun

Fotografie: Depositphotos

Přestavba lodních kontejnerů na obytné prostory je fascinující trend, který spojuje kreativitu, udržitelnost a inovace.

Ještě před dvěma desítkami let by vás nenapadlo, že je možné bydlet v kovovém kontejneru, který byl původně určen pro převoz zboží. Možná snad bezdomovci v nich přebývali. Avšak nyní takových domů přibývá po celém světě. Jednoduše se spojí několik kontejnerů – a je možné je postavit vedle sebe i na sebe – zaizolují se a základ domu je připravený.

Ocelová pevnost kontejnerového bydlení

Takový dům je rozhodně levnější než klasická stavba, píše web MyPositiveOutlooks. Nepotřebuje žádné speciální základy a bydlíte poměrně brzy. Nickův projekt, což je dům postavený ze dvou lodních kontejnerů umístěných na sobě, je příkladem toho, jak lze tyto kovové struktury transformovat na funkční a esteticky přitažlivé domovy. Při plánování takového domu je však nutné zvážit několik důležitých aspektů – zajištění kvalitních kontejnerů, porozumění místním stavebním předpisům a výběr zkušeného dodavatele.

Nezbytné je také pochopit strukturální integritu kontejnerů, neboť jejich dlouhé stěny jsou nosné a poskytují tuhost konstrukce, což je třeba brát v úvahu při jakýchkoli úpravách. Námořní kontejnery nabízejí různé možnosti izolace a úprav, které mohou zlepšit jejich obyvatelnost a energetickou efektivitu. Přestavba lodních kontejnerů může být finančně variabilní. Ovšem s dobrou přípravou a správným plánováním je možné vytvořit cenově dostupný a zároveň unikátní domov, jak uvádí web NewTrendHouses.

Pětičlenná rodina si splnila sen postavením útulné víkendové chaty z lodního kontejneru

Ze zrezivělého kolosu moderní architektura

Inspiraci lze čerpat z mnoha úspěšných projektů, které dokazují, že kontejnerové domy mohou být nejen praktické, ale i vizuálně působivé. Lidé si konstruují své nové domovy podle vlastních návrhů tak, aby kontejnerové domy vyhovovaly jejich rozpočtu i životnímu stylu. Na přiloženém videozáznamu uvidíte, jak se Nick, původně majitel dvou opotřebených kontejnerů, se stavbou svého domu popral. Neodpustil nic sobě ani interiéru a exteriéru. Dům postavil uprostřed borového lesa, tedy v srdci přírody, a přesto interiér zahrnuje moderní a stylový design.

Je prosvětlený, ve spodní části se nachází moderní kuchyně s obývacím prostorem, v patře pak dvě útulné ložnice. A na terasu se vešla dokonce vířivka. Tento dvoupodlažní domek je dokonalý po všech stránkách, a může být pro každého inspirací. Jinde se do domu z kontejnerů nastěhovala dokonce pětičlenná rodina, o čemž jsme na BydlímeÚtulně také nedávno psali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*