Češi se teprve nyní dozvídají o tomto geniálním fíglu, díky kterému lze nabrousit nůžky bez špetky námahy

Fotografie: Depositphotos

Tupé nůžky nemusíte ani vyhazovat, ani je hned nosit ke specialistovi. Zkuste si je nabrousit sami. Alternativní metody fungují dobře.

Přestaly vaše nůžky stříhat? Ještě je nevyhazujte. Pravděpodobně si je dokážete nabrousit sami doma. Tato dovednost není nijak náročná, a přitom dokáže prodloužit životnost nůžek, čímž ušetříte výdaje za nový produkt. Čepele nůžek se někdy ztupí jen částečně, jindy zcela. Ovšem téměř každé nůžky je možné nabrousit pomocí alobalu. Tedy pokud nejsou pokryté vrstvou rzi a neležely několik let někde na zahradě. Ale i takové nůžky nabrousit zkuste, dejte jim i sobě ještě šanci.

Hliníková fólie

Nejdříve čepele nůžek pořádně očistěte, třeba vlhkým ubrouskem. Pak vezměte kus alobalu a asi pětkrát ho přeložte. Poté vezměte nůžky a stříhejte. Tak dlouho, dokud vydržíte vy i alobal. Hliníkové vrstvy působí abrasivně, takže dokáží jak částečně odstranit rez, tak zdrsnit řezné plochy čepelí a obnovit ostrost nůžek, píše web UkrMedia.

Smirkový papír čili šmirglpapír

Vyzkoušejte ho a uvidíte, že nebudete potřebovat žádný speciální nástroj nebo profesionální službu. Použijte smirek o hrubosti 150 až 200, ten je pro tento účel optimální. Pokud chcete dosáhnout co nejostřejších čepelí, pak použijte smirkový papír s ještě vyšší zrnitostí. Smirek přehněte tak, aby drsná strana byla zvenčí, a začněte stříhat. Oba břity se takto brousí současně, uvádí web PopularMechanics.

Tupé struhadlo rozhodně nevyhazujte: Díky této lidové fintě ho naostříte bez sebemenší námahy

A jaká má být technika střihu? Stříhejte dlouhé pruhy smirkového papíru vždy jedním táhlým pohybem, a to od rozevření nůžek až ke špičkám. Tak zajistíte rovnoměrné nabroušení celých čepelí. Když provedete několik střihů, vyzkoušejte, jestli už jsou nůžky zase ostré. Pokud ne, vezměte další smirek a proces opakujte. Jestliže nůžky nebyly extrémně tupé či znehodnocené, tento postup může pomoci.

Sklenice nebo porcelánový hrnek

Nemíníme vás navádět, abyste si zničili kuchyňské nádobí. Ale je možné, že máte sklenku, hrníček nebo talířek na vyhození, a tak si předtím vyzkoušejte, že i tyto výrobky dokáží vaše nůžky nabrousit. Úkon provádějte tak, jako byste hrnek nebo skleničku chtěli rozstřihnout. Poslouží vám jako improvizovaný brousek. Všechny uvedené postupy provádějte tak, abyste čepele nepoškodili. Kdyby se vám na nich podařilo vytvořit zuby, pak už nůžky stříhat nebudou. Budete-li s alternativními metodami broušení nůžek spokojeni, provádějte je pravidelně.

Zkuste si je sami nabrousit
Fotografie: Pixabay

Pro jemné přibroušení nůžek se používá také zubní pasta smíchaná se solí. V tomto případě budete muset nanést pastu na hadřík a rukou se snažit čepele brousit. Ještě lepší metodou je přeložit alobal, připravenou pastu vložit do něj a nůžky brousit tak, že čepele protahujete pastou v hliníkové fólii. A protože alobal držíte mezi prsty, bylo by vhodné, abyste použili pevné ochranné rukavice. Na BydlímeÚtulně jsme také popsali, jak nabrousit struhadlo.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*