Mražené maso si svou kvalitu a strukturu podrží v mrazáku jen po určitou dobu. Dodržujte uvedené lhůty, abyste nemuseli maso vyhazovat.
Maso se ukládá do mrazáku v každé domácnosti. Je tak možné uchovat jeho hodnotu po delší čas. Jenomže všechno má své meze, a tak ani maso nemůžete v mrazáku skladovat do nekonečna. To byste pak mohli mít na talíři místo masového pokrmu rozbředlou kaši. Pojďme se tedy podívat, jak dlouho různé druhy masa vydrží v mrazícím boxu, aniž by ztratily svou nutriční hodnotu a strukturu.
Zmrazování masa
Zmrazení masa má bezesporu svoje výhody. Za prvé můžete uskladnit zbytek, který jste v den nákupu nespotřebovali. A za druhé máte maso kdykoliv po ruce, aniž byste museli volat kurýra nebo běžet do masny. Když budete při zamrazení masa správně postupovat a dodržovat podmínky skladování, maso můžete využít obdobně jako čerstvé. Možná bude jen nepatrně sušší. Nemusíte se však obávat žádných choroboplodných zárodků, které by mohly ohrožovat vaše zdraví.
Aby tedy nedošlo ke změně chuti, výživových hodnot a struktury vlivem mrazu, je zapotřebí skladovat maso v mrazáku jen tak dlouho, jak stanoví normy. Důležité je také, jak maso zamrazíte: pokud vkládáte do mrazáku maso vcelku, nastavte mrazničku na vysoký stupeň, aby maso rychle promrzlo i uvnitř, píše web EasyFreezing. Pokud je však masa velký kus, bude lepší, když je rozdělíte na porce. Rozmrazování bude snazší a můžete si odebrat jen tolik, kolik právě spotřebujete.
Při smažení vepřových řízků je třeba postupovat šikovně. Pomůže i marinování a krájení na tenčí plátky
Maso vkládejte do uzavíratelných sáčků, které jsou k mrazení přímo určeny. Také byste si měli druh masa i datum uskladnění napsat na štítek a ten na balíček nalepit, doporučují na webu KobietaInteria.
Jak dlouho nechávat různé druhy masa v mrazáku
- Telecí a hovězí maso – má pevnou strukturu, je nejtrvanlivější, jeho skladovatelnost v zamrazené podobě může trvat až osm měsíců.
- Vepřové maso – pokud je budete skladovat vcelku, zamrazit je můžete až na půl roku.
- Vepřové maso – jestliže maso ukládáte nakrájené na plátky, optimální doba zamrazení je 3–4 měsíce.
- Drůbež – tohle maso obsahuje hodně vody a je dost křehké, bez pevné struktury; zamrazte na dobu 2–3 měsíců.
- Mleté maso – neskladujte je déle než dva měsíce.
- Ryby – jsou-li vcelku, lze je nechat zamrazené až čtyři měsíce; mrazíte-li rybí filety, pak je doba kratší, tedy 2–3 měsíce.
Na BydlímeÚtulně jsme rovněž psali o tom, jak a na jakou dobu můžete ukládat do mrazáku chléb a bílé pečivo. Maso, stejně tak jako pečivo, po vyjmutí z mrazáku rozmrazujte pozvolna v ledničce. Je to pro strukturu potravin nejvhodnější a také se na nich nebudou tak rychle vytvářet bakterie. Což by se v prostředí pokojové teploty bezpochyby stalo.
Napište komentář