Vypuknutý požár vyžaduje bezpečnou reakci. Klíčem je i neotevírání oken a držení se při zemi

Fotografie: Depositphotos

Oheň působí skoro až hypnoticky, a to obzvlášť když ho nesledujete při táboráku s přáteli, ale na své kuchyňské lince. Víte, jak se v takové chvíli zachovat?

Když vypukne požár, jde doslova o jednotky sekund, které máte na vyhodnocení celé situace. Udržíte požár pod kontrolou bez pomoci, nebo zavoláte hasiče a spasíte vlastní život? Rozhodnutí, jež učiníte, přitom může mít dopad na celý váš život.

Udržet nervy na uzdě

Hasiči vyrážejí každoročně k tisícům požárů. Většina z nich by přitom ani nemusela vzniknout, na vině je totiž nejčastěji nepozornost a nedbalost. Škody, které potom takový požár napáchá, mohou být nedozírné. Volbou zachraňující život tak může být i malá investice do hlásiče požáru, jak jsme psali na BydlímeÚtulně. Zvukový signál upozorní na to, že se něco děje, díky čemuž získáte i více času si se situací poradit.

Základem jednoznačně je zachovat si chladnou hlavu. Nepanikařit, klidně dýchat, rozvážit možnosti a rozhodnout se, zda oheň zvládneme, nebo je nad naše síly. Panika totiž podle portálu DomekiOgrodek může způsobit ještě více škody. Neorganizované a nepromyšlené jednání může vést k tomu, že budeme pobíhat „jako kuře bez hlavy“, nevěda, jestli jako první vynést ven dítě, gauč nebo akvárium. Druhou nejčastější reakcí na krizovou situaci je pak podle webu ZáchrannýKruh apatie, jež není o moc lepší variantou.

Nevhodné umístění rychlovarné konvice může poškodit kuchyni

Jak bychom se měli zachovat

Když začne hořet, jednoznačně byste neměli otevírat ani okna, ani dveře. Čerstvý vzduch je pro oheň potravou, okamžitě by se tedy rozhořel silněji. Není však od věci si zkontrolovat, že není zamčeno a případná úniková cesta je volná. Pokud by bylo nutné ji využít, dělejte to vždycky co nejníže při zemi, kde je minimum kouře a také menší žár. Eliminovat vdechování zplodin je dobré vlhkým hadrem přiloženým na ústa a nos.

Plameny na pánvi
Fotografie: Freepik

Za propuknutí požáru v domácnosti nejčastěji může nějaká nedbalost, jak připomíná web Exteria. Může jít o hořící svíčku, na kterou se zapomene, odložený nedopalek nebo utěrku ležící příliš blízko sporáku. Druhou příčinou na pomyslném žebříčku jsou technické závady elektrospotřebičů či zanedbaná údržba komína nebo kamen. Prevence je tedy rozhodně na místě.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*