Tupé struhadlo rozhodně nevyhazujte: Díky této lidové fintě ho naostříte bez sebemenší námahy

Fotografie: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Tupé struhadlo je jistě nepříjemná záležitost, ale důvod k jeho vyhození to není. K tomu, abyste si je sami nabrousili, nemusíte být ani příliš zruční.

Struhadlo patří k základnímu vybavení v kuchyni. Každá domácnost má jistě různé roboty a další přístroje, které jsou v kuchyni velkými pomocníky. Ale občas potřebujete postrouhat jen jednu mrkvičku či okurku, pak nestojí za to robot špinit. Proto má každá kuchařka po ruce možná i několik druhů ručních struhadel. Ta se však časem ztupí. A nová jsou poměrně drahá. Takže nezbývá než zkusit nabrousit tupé struhadlo jen tak po domácku. Uvedené tipy jsou osvědčené zkušenostmi mnoha hospodyněk.

Domácí pomocníci

Nabroušení tupého struhadla je poměrně jednoduchý proces, který můžete provést pomocí běžně dostupných domácích pomůcek. Jednou z metod je použití alobalu. Ten zmuchláte do kuličky a poté jím přejíždíte po ostří struhadla. Tento úkon pomůže ostré hrany znovu naostřit. Na BydlímeÚtulně jsme vás rovněž informovali o všestranném využití alobalu v domácnosti.

Druhou možností je použití hřebíku. Vezměte takový, který má téměř stejný průměr jako otvory ve struhadle. Hřebík pak vložte do otvoru a několikrát protáhněte. Tím dojde k vyrovnání okrajů otvoru a naostření břitu. Dobrého ostřícího efektu můžete dosáhnout i se smirkovým papírem s hrubší zrnitostí P120 a P180 s jemnější zrnitostí. Nejprve vezměte první a přejíždějte jím po ostří ve směru strouhání. Jinými slovy prostě smirkem strouhejte. Následně proveďte totéž s jemnějším smirkovým papírem, doporučuje web MiVeMi.

95 % Čechů umisťuje WC blok do toalety naprosto špatně. Díky tomuto triku dosáhnete lepších výsledků

Jestli máte k dispozici jehlový pilník, může být také užitečným nástrojem pro naostření jednotlivých otvorů ve struhadle. Neméně důležité je i správné zacházení se struhadlem, aby se předčasně neztupilo. Správně tuto pomůcku skladujte, po použití hned omyjte a osušte. Povalování mezi ostatním nádobím a se zaschlými zbytky potravin právě k otupení břitů přispěje. Struhadlům příliš nesvědčí ani myčka – horká voda a silné mycí prostředky mohou ostří poškodit, píše web VazhnoZnat.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*