Odstranit pařez můžete levnou, bezpečnou a ekologickou metodou. Anebo také pařezovou frézou. Záležet bude jen na vás a také na tom, jak moc spěcháte.
Letošní lednové počasí přeje tomu, že zahrádkáři mohou provádět některé práce, na něž jim nezbývá v sezoně čas. Můžete se kupříkladu pustit do odstranění starého pařezu, který překáží, ale vy to stále odkládáte, protože je na zahradě spousta jiné práce.
Jak odstranit pařez
Záleží na velikosti a umístění pařezu. Ruční kopání s použitím vlastní fyzické síly je možné pouze u menších pařízků po náletových stromcích, upozorňuje web The Spruce. Pařez po starém stromu, který bylo nutné pokácet, většinou ručně neodstraníte. Jeho kořeny jsou tlusté a pevné a většinou rostou jak do hloubky, tak i do stran. A živý pařez ještě často obrazí, takže vám na něm vyroste mohutný keř. A to většinou není žádoucí. Jestliže je pařez na volném prostranství, můžete si třeba vypůjčit těžší techniku nebo si pozvat specializovanou firmu.
To vás však bude stát dost peněz. A kromě toho k pařezu, jenž je obklopen záhony, dalšími stromy a podobně, se žádná mechanizace stejně nedostane. Na druhé straně jde třeba pomocí speciální frézy odstranit pařez skoro jako po másle. Takže musíte zvážit své možnosti a udělat to, co je pro vás nejvýhodnější po všech stránkách. Nejobtížnější je odstranit zbytky po stromech s tvrdým dřevem, neboť jeho rozklad trvá velmi dlouho.
Posekanou trávu už nikdy nevyhazujte do popelnice. Využijte ji jako hnojivo a kvalitní kompost,
V hlavní roli opět ocet a jedlá soda
Naštěstí existují i další možnosti – ekologické – pokud na odstranění pařezu až tak nespěcháte. Jak radí web Deccoria, pahýl okopejte kolem dokola, abyste horní část kořenového systému obnažili. Pak vezměte kvalitní vrták a do povrchu dřeva vytvořte několik otvorů; nejlépe o co největším průměru a co nejhlouběji (kdyby se vám povedlo 20 cm, to by bylo skvělé). Do děr nasypte jedlou sodu nebo sodu pro domácnost, upěchujte ji a následně prolijte octem (asi 4 litry). Pokud nejsou v okolí pařezu kulturní rostliny, učiňte totéž i kolem okopaných kořenů. Dojde k reakci kyseliny se zásaditým prostředkem.
Pak pařez přikryjte pevným igelitem, který upevněte provázkem. Máte-li velký hrnec, ještě ho na pařez posaďte, aby se k němu nedostávaly vláha, světlo a vzduch. Vyhnívání pařezu bude sice trvat delší čas, ale ocet se sodou tento proces významně podpoří. Přinejmenším do té míry, že si s ním později poradíte sami s krumpáčem. Tuto „kúru“ můžete během sezony i několikrát zopakovat. Ještě lepší by bylo, kdyby se vám před použitím této metody podařilo uříznout pařez pod úrovní půdy. Ale to bývá spíš výjimka.
Dřevokazné houby
A pak je tu ještě jedna skvělá možnost. Naočkujte pařez některou dřevokaznou houbou (jidášovo ucho, penízovka sametonohá, hlíva ústřičná, kotrč kadeřavý aj.). Pařez bude prakticky využitý, neboť si budete pěstovat vlastní houby do kuchyně, a ještě bude postupně vyhnívat a trouchnivět. Na BydlímeÚtulně jsme v minulosti napsali o tom, jak si můžete na zahradě, ale i doma vypěstovat houby.
Napište komentář