Nové brambory se vaří úplně jinak než ty staré. Kvůli této chybě ztrácí veškerou chuť i vitamíny

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Nové brambory se vaří jinak než staré. Spousta hospodyněk se dopouští chyby, která způsobí ztrátu vitamínů i veškeré chuti.

Nové brambory se neřadí k jednotlivým varným typům A, B, C, jako je to u brambor na uskladnění. Svými vlastnostmi jsou nejvíce podobné varnému typu A. Charakterizuje je hladká a velmi tenká slupka a masitá dužina. Proto je zapotřebí, abyste k nim přistupovali tak trochu v rukavičkách. Jinak byste se mohli připravit o vše, co vám tento druh brambor nabízí.

Rané a nové brambory

Vaření nových brambor skutečně vyžaduje jiný přístup než příprava těch starých. Nové brambory, které jsou známé svou velmi jemnou slupkou a výraznou chutí, by se měly vařit ve vroucí vodě. Jen tak si mohou zachovat své živiny i chuť. Dalším pravidlem je, abyste nevařili nové brambory příliš dlouho. Mohou být totiž hotové už za deset minut. A to obzvláště tehdy, když je oloupete. Snažte se tedy o to, aby na plotně strávily co nejméně času.

I když je možná lepší, abyste nové a rané brambory před vařením neloupali. Vitamíny a minerály se nacházejí těsně pod slupkou. A jejím oloupáním odstraníte i tyto prospěšné látky a sníte jen škrobovitě vodnatou hmotu. A můžete je se slupkou i servírovat. Jestliže však máte tento úmysl, musíte brambory před vařením pečlivě umýt, nejlépe jemným kartáčkem. Po uvaření je na talíři dochuťte solí, máslem a bylinkami, což může být pažitka, petržel nebo i kopr, doporučuje web Smakosze.

Naše babičky ho přidávaly do vývaru, ale dnes si na něj málokdo vzpomene. Ta chuť se přitom nedá srovnávat

Rozdíl ve vaření nových a starých brambor

Staré brambory, ať již se slupkou, nebo bez ní, můžete klidně vložit do studené vody a uvařit, zachovají si veškeré živiny. Můžete je i při vaření osolit. U nových a raných brambor je to jinak – ty musíte vložit do horké vody. Použitím studené vody by byly brambory ve vodě příliš dlouho a veškeré živiny s potřebnou nutriční hodnotou by se do vody vylouhovaly. Přišli byste o draslík i o vlákninu. Zároveň by tyto hlízy ztratily chuť. Můžete do hrnce přidat také trochu kmínu, uvádí se na webu Ferty.

Nové brambory vkládejte do vroucí vody
Fotografie: Pixabay

Nedopusťte, aby se brambory rozvařily. A to nejen kvůli zmíněný živinám, ale také jejich vzhled by při podávání za moc nestál. A chuť by byla jen vodová. Protože se blíží konec léta a začátek podzimu, je asi vhodné zjistit, jak brambory skladovat, aby vám vydržely do jara, o tom jsme na BydlímeÚtulně již také psali.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*