Hnilobu neboli smrtku pro potraviny nikdy úplně nezaženete, ale její příchod pro banány můžete snadno oddálit. S obyčejnou papírovou utěrkou.
Dnes už sice frontu na banány jako dříve stát nemusíte, to ale neznamená, že by se tímto exotickým ovocem muselo zrovna plýtvat. Naučte se, jak banány udržet v kondici po delší dobu, a vychutnejte si je klidně až za týden od koupě!
Banánové pokušení
Banánovník se zapsal do lidského povědomí už v době před naším letopočtem. Vynikal především svou sladkou chutí, která je ale jenom jednou z jeho předností. Mezi ty další patří jeho nutriční hodnoty, které podle webu Healthline vykazují hodně manganu, draslíku, vitamínu C a B6. Rovněž obsahuje látky, které snižují stres, eliminují záněty a riziko různých chronických onemocnění.
Banány se k nám dováží zdaleka, a proto je v obchodech občas těžké narazit na plody, které jsou zralé tak akorát. Rozlišit se dá přitom až osm různých stádií zralosti banánů, zelenými počínaje a hnědými konče. Každopádně byste banány měli vždy po přinesení domů dobře omýt. Právě kvůli útlumu procesu zrání bývají banány postříkané baktericidy a fungicidy, jež se mohou přenést i na další ovoce u vás doma. Navíc takto „očištěnou“ banánovou slupku můžete použít jako přírodní hnojivo bez obav, jak jsme radili na BydlímeÚtulně.
Hniloby se rajčata už bát nemusí. Domácí ochranný postřik s mlékem v hlavní roli se o riziko postará
Jak udržet banány co nejdéle fit
- Od jablek co nejdál – jablka při svém dozrávání uvolňují velké dávky etylenu. Tento plyn pak urychluje rozklad a dozrávání všech potravin, které se nacházejí poblíž. Včetně banánů.
- V lednici jim bude zima – banány jsou exotické ovoce, takže jako takové mají rády teplo a vysokou vzdušnou vlhkost. Tedy podmínky, které v lednici určitě nenajdete. Banány uskladněné v lednici zanedlouho zčernají a změní se nejenom jejich barva, ale také chuť.
- Zábal z vlhké papírové utěrky – abyste banánům prodloužili jejich životnost, radí portál Genialne obalit jejich stopku navlhčenou papírovou utěrkou a každý den tento zábal obnovovat. Banány tak získají dostatek vláhy a proces dozrávání se zpomalí.
Napište komentář